Naslovna Životinje Egzotika PERNATI STANOVNICI TROPSKIH ŠUMA: Sve im boje lepo stoje

PERNATI STANOVNICI TROPSKIH ŠUMA: Sve im boje lepo stoje

8341
0
PODELI

Među životinjama koje žive na Zemlji ptice se izdvajaju posebnom lepotom. Raznolikost njihovog perja, obogaćenog mnoštvom nijansi i preliva, dostiže neverovatne razmere. Sve to uslovljeno je bitnim značenjem boja u životu ovih pripadnika faune. Ponekad kolorit može da bude otežavajuća okolnost po opstanak, ali je to izuzetno bitna osobina u svetu mužjaka koji bojama i raskošnim izgledom pre svega treba da privuku buduću partnerku.

Vlažne šume bazena reke Amazon dom su brilijantne kotinge (Cotinga cayana), ptice majušnog tela ukrašenog perjem intenzivno tirkiznoplave boje. Ove ptice žive u gornjim galerijama tropskih šuma Brazila, Venecuele, Francuske Gvajane, Kolumbije i Bolivije, do oko 600 metara nadmorske visine. Njihova osnovna hrana je voće i samo u izuzetnim prilikama dnevni obrok dopunjuju sitnim insektima. U potrazi za zrelim voćem, jata ovih ptica stalno su u pokretu.

Tokom perioda parenja, samo mužjaci se “kite” perjem lepih boja. Tako se njihovo telo i glava presijavaju se u nijansama tirkizne, krila i rep su crni, a tamnopurpurna sjajna pera ukrašavaju vrat. Ženke su skromnijeg izgleda, sa mrko-sivim perjem prošaranim tamnim pegicama.

Parenju prethodi raspoređivanje mužjaka po horizontalnim granama na kojima stoje i intenzivno mašu krilima. Brilijantne kotinge ne umeju da pevaju, pa da bi mužjak proizveo bilo kakav, zvuk kojim bi privukao ženku, primoran je da makar treptajima krila proizvede “pesmu”.

Nakon sparivanja, ženke na vrhovima drveća grade ravna i neugledna gnezda nalik platformama. Sve što sledi nakon gradnje gnezda, počev od polaganja jaja, nasađivanja i kompletnog prehranjivanja podmlatka obavlja isključivo buduća majka.

(Opširnije pročitajte u štampanom izdanju Zova)