Naslovna Životinje Kinologija PAS KOJI SE SMEJE I JODLUJE

PAS KOJI SE SMEJE I JODLUJE

5061
0
PODELI

GRACIOZAN I URAVNOTEŽEN, DUGONOGI BASENJI PRIPADA RASI KOJA JE, KAKO SE PROCENJUJE, STARA VIŠE OD ČETIRI MILENIJUMA

Basenji spada u jednu od najstarijih rasa koja vodi poreklo iz centralne Afrike. Pretpostavlja se da je stara preko 4000 godina. Lovačka plemena u afričkom Kongu koristila su ove pse u lovu različitih vrsta divljači.

Prvi pokušaji da se ova rasa prenese u Evropu su propali, jer su uvezeni psi uginuli od štenećaka. Sredinom 30-ih godina prošlog veka, ponovo su u Englesku uvezeni psi ove rase iz Konga i Sudana, koji su postali osnova daljeg odgoja ove rase u Evropi. Rasa je dobila ime basenji i postala je veoma popularna posle Drugog svetskog rata, posebno sredinom 50-ih godina, nakon filma u kojem je primerak ovog psa bio jedna od centralnih figura. Početkom 80-ih godina 20. veka, Američki kinološki savez zvanično je priznao ovu rasu.

Aristokratsko držanje

Basenji je pas lagane građe, finih kostiju, aristokratskog izraza, visokonog u odnosu na dužinu tela, uvek uravnotežen, pažljiv i inteligentan. Glavna osobina basenjija je karakterističan lavež koji se razlikuje od oglašavanja većine pasa, pa je njegovo “lajanje” zapravo mešavina kratkotrajnog “smeha” i jodlovanja. Kad je reč o njegovom eksterijeru, glava koju ponosno nosi na dobro savijenom vratu, bogata je naborima. Uši su stojeće. Duboko protežuća grudna kost jasno prelazi u grudni deo. Rep je zavijen. Ovo daje sliku potpuno proporcionalnog psa koji ima gracioznost gazele. Mužjak je visok oko 43 cm i idealna težina mu je 11 kg, dok je visina ženke 40 cm, sa idealnom težinom 9,5 kilograma.

Glava i lobanja su ravne, dobro oblikovane i srednje široke. Lobanja se sužava ka nosu sa slabo izraženim stopom. Rastojanje od potiljne kosti do stopa nešto je duže nego od stopa do vrha nosa. Postrane lobanjske linije ravnomerno se sužavaju ka njušci, pri čemu su ostvarene uravnotežene linije obraza. Na čelu su fini i bogati nabori koji, kad su psu uši uspravne, prave diskretnu i poželjnu postranu naboranost. Ona je kod štenaca jasno uočljiva, a kod trobojnih pasa naboranost je slabije jasna zbog senki. Poželja je crn nos, oči su tamne, bademaste i koso postavljene. Uši su male, špicaste, uspravne i blago ćubastog oblika, fine građe i usađene dosta daleko napred. Vrhovi ušiju leže bliže sredini lobanje nego spoljašnji deo korena uva. Zubalo je sa snažnim vilicama i sa perfektnim, pravilnim i potpunim makazastim zagrizom, pri čemu gornji sekutići bez razmaka preklapaju one u donjoj vilici.

Vrat je snažan, dobre dužine i ne deluje debelo. Dobro je oblikovan i na mestu usađenosti malo puniji, s naglašenim elegantnim lukom gornjeg dela vrata. Dobro je usađen između plećki i ističe ponosno držanje glave. Plećke su dobro unazad položene, mišićave ali ne preterano. Laktovi naležu na grudni koš. Posmatrano spreda, laktovi sa rebrima čine liniju koja se duž noge produžava ravno do zemlje, pri čemu je omogućen srednje dugi front. Prednje noge su ravne, finih kostiju i imaju veoma dugu podlakticu. Došaplje je dobre dužine, ravno i pokretno.

Elastična koža

Telo basenjija je uravnoteženo, sa kratkim, pravim leđima. Rebra su dobro zaobljena, duboka i ovalna. Slabine su kratke, a duboko protežuća grudna kost prelazi u jasan struk. Zadnje noge su snažne i mišićave. Nisko postavljeni skočni zglobovi nisu okrenuti ni unutra ni spolja. Potkolenice su duge, a koleni zglob je srednje uglovan. Šape su male, ovalne i kompaktne sa debelim jastučićima, prsti su dobro uzglobljeni, a nokti kratki. Noge se pri hodu izbacuju ravno napred sa hitrim, dugačkim, neumornim i zamahujućim korakom.

Rep je visoko usađen pri čemu je krivina sedne kosti izdignuta iznad korena repa, što ističe utisak isturene zadnje noge. Nošen je iznad kičmenog stuba i prisno naleže na butinu sa jednostrukim ili dvostrukim zavojem.

Dlaka je kratka, sjajna i gusta, i veoma fina, a koža elastična. Boja je potpuno crna ili bela, zatim riđa i bela, crna i žućkasto-narandžasta, kao i bela sa tačkastim, žućkasto-narandžastim oznakama na njušci i obrazima. Može da bude i crna, žućkasto-narandžasta i bela, zatim sa tigrastom šarom, potom riđa osnova sa crnim prugama, a poželjno je da šare budu što primetnije. Belo obojene treba da budu šape, grudi i vrh repa, a može da se desi i da noge, kragna i lični deo budu beli.

Oprezan

Basenji je inteligentan i nezavisan pas, ali je ova rasa generalno puna ljubavi i opreza. Može da bude rezervisan prema strancima.

Bolesti

Prosečan životni vek basenjija je 12 do 14 godina. Kod ove rase opisano je dosta naslednih oboljenja, poput atrofije rožnjače, enteropatije, Fankonijevog sindroma, koronarne arterijske bolesti, perzistentne membrane zenice.. Iz ovih razloga, u fazi priploda obavezno je testiranje roditeljskih parova na navedene nasledne bolesti.

Pratip

Prema klasifikaciji rasa Međunarodne kinološke federacije, basenji spada u rase 5. grupe (špic tip i primitivni tip pasa), sekcija 6 (osnovni tip – pratip). Ne podleže ispitu u radu, a standard pod brojem 43 poslednji put je korigovan 1999. godine.

Dr vet. Darko Drobnjak