Naslovna Fenomeni OPOSUMI “NAJBRŽI” RODITELJI

OPOSUMI “NAJBRŽI” RODITELJI

1723
0
PODELI

Postoji jedna izreka koja se odnosi na pripadnike životinjskog sveta i koristi se prilikom upoređivanja sa izvesnim dešavanjima kod ljudi. Konketno, reč je o trudnoći koja se podnosi lako poput one kod ženke oposuma ili, naprotiv, teško kao slonovska. Razlog tome leži u činjenici da graviditet slonice traje gotovo 23 meseca i to je najduži period u poređenju sa ostalim kopnenim životinjama. S druge strane, ženka oposuma skotna je samo 14 dana.

Šetnja posle rođenja

Prilikom nabrajanja dužine skotnosti treba registrovati magarce sa 14 meseci, crnog nosoroga sa 17 meseci, zebra nosi potomka godinu, kamila 14 meseci, crni daždevnjak mlade nosi čak dve godine, tapiri 13 meseci, orke ili kitovi ubice 16 meseci, žirafa 15 meseci, a naborana ajkula čak 42 meseca. Ipak, slonovski graviditet nekako je najupečatljiviji, i to ne samo po dužini trajanja. Njihove bebe imaju najveći kilažu od svih ostalih kopnenih mladunaca, sa oko 100 kg u proseku. Za razliku od drugih živih bića, mali slonovi posle dolaska na svet nemaju mnogo vremena da stanu na svoje noge. Njihova je okolina nemilosrdna, pa se veruje da je jedan od razloga dugotrajne skotnosti i priprema slonića na ono što ih čeka samo sat-dva nakon rođenja. Najčešće je to šetnja od nekoliko kilometara, baš kako slonovi gotovo svakodnevno rade. Sve su to nagađanja i verovanja, ali sigurno je da graviditet slonice traje najduže od svih kopnenih životinjskih.

Skoro godina je potrebna je da mali delfin dođe na svet, preciznije oko 360 dana. Mame delfini su pred kraj graviditeta do 50 odsto teže, i uvek nose samo jedno mlado. Posle rađanja mladunca ona uštrcava svoje mleko u njegova usta, jer je dojenje onemogućeno zbog oblika čeljusti. Mleko delfina ima visok procenat masnoće kako bi mladunci i pored vode u kojoj se hrane dobili dovoljan postotak kvalitetnih materija koje im omogućuju pravilan rast i razvoj.

Paketi za oplodnju

Dok hobotnice tehnički ne rađaju, proces njihove reprodukcije prilično je neverovatan. Muške hobotnice obezbeđuju pakete sa semenom, a ženke te pakete čuvaju dok ne postanu spremne da oplode svojih 200 hiljada prethodno stvorenih jaja. Posle polaganja jaja, ženka hobotnice ostaje blizu njih da bi ih hranila i štitila.

Šimpanze su slične ljudima u mnogo čemu, uključujući i rađanje. Bebe šimpanze se rađaju okrenute od svojih majki što je navelo antropologe da odbace ideju da je ljudima potrebna jedinstvena pomoć tokom porođaja. Kod većine majmuna, graviditet traje od četiri do sedam meseci, a izuzetak su patuljasti lemuri, koji nose mlade 60 dana, kao i gorile, koje su u “blagoslovenom stanju” devet meseci, kao buduće ljudske majke. I majmuni na svet uglavnom donose po jedno mladunče, dok blizanci ili pak trojke u ovom svetu predstavljaju zaista specifičnost.

Za razliku od drugih mesojeda, medved vodi usamljenički život, dok zimu provodi u pećinama ili jazbinama (zimski san). Pari se od proleća do leta, mlade nosi 8 meseci, a kada mladunče dođe na svet, malo je veće od običnog pacova, ali se zato brzo goji i raste. Od najranijeg uzrasta mladunci se penju po drveću i postaju samostalni sa 2 godine. Kad je reč o polarnim ili belim medvedima, u aprilu mužjaci kreću u potragu za ženkama, a posle parenja, ženka mlade nosi 8 meseci. Mladunci se rađaju gluvi, slepi i goli i s majkom ostaju do treće godine, dok s navršenih 6 meseci počinju da love, oponašajući majku.

Kao i medvedi, i oklopnici mogu da odlože donošenje mladunaca na svet dok se svi uslovi ne poklope. Njihova skotnost traje samo 4 meseca, ali se mladunci rađaju oko 8 meseci od začeća.

Oposumi rekorderi

Nešto više od dva meseca traje graviditet čovekovog najboljeg prijatelja – psa. Telo ženki tokom nošenja mladih počinje da se menja, a dešava se da im otpadne nešto dlaka na grudima. Ženke tad postaju prilično trome i traže mnogo više hrane, a potom traže posebno mesto gde će mladunce doneti na svet. Uglavnom okote više njih, a jedno mladunče je gotovo specifična situacija. Ginisov rekord za najviše rođenih kuca tokom jedne skotnosti se dogodio 2004. godine kada je ženka napuljskog mastifa na svet donela 24 psa.

Oposumima je najlakše, jer njihova skotnost traje samo 14 dana. Oni mogu da nose svoje bebe svuda, u svojim torbama, 2 do 3 meseca posle donošenja na svet. Ono što zamorce posebno izdvaja je činjenica da imaju najkraći biološki sat u životinjskom carstvu i u stanju su da ostanu skotne kad dostignu samo 4 nedelje starosti.

Kod morskih konjića sve zavisi od tate. Ženke daju neoplođena jaja muškim konjićima koji ih štite nekoliko nedelja, da bi oni zatim doneli na svet od 5 do 1.500, prosečno dvesta potomaka.

Ispod vode, nabrane ajkule premašuju slonovski rekord u dužini trudnoće sa zapanjujuće tri i po godine!

Mačke nose svoje mlade dva meseca. Za razliku od ženke delfina ili slonice, koje uvek nose jedno mlado, kod mačaka je slučaj da ih dolazi uvek po nekoliko i mogu da budu od različitih očeva. Za vreme skotnosti, mačke su umiljatije nego obično, ali u trenutku poroda odlaze na skrovito mesto, koliko god da su vezane na svoje vlasnike.

 

Konji

Gotovo 11 meseci kobila nosi svoje mlado i, za razliku od kunića ili mačića, kobila uvek nosi samo jedno ždrebe koje je samo sat–dva posle dolaska na svet spremno na blagi trk, odnosno postavljanje na vlastite noge. Pustite li konje da slušaju svoje instinkte, te da se oplodnja dogodi prirodno, veruje se da će se ona zbiti najčešće u leto, kako bi ždrebe stiglo u kasno proleće, odnosno leto sledeće godine kad su pašnjaci puni hrane.

Žirafe

Graviditet žirafe traje malo više od 450 dana, odnosno oko 15 meseci. Kad potomak žirafe dođe na svet, visoka je oko metar i po, a interesantna je činjenica da ih mame rađaju stojeći. Samo sat nakon rođenja male žirafe su spremne na prve korake, iako dan-dva po dolasku na svet uglavnom sede, odnosno leže u travi.

Zečevi

Skotnost zečeva najčešće traje oko mesec, odnosno malo više od 30 dana. Kad mladunci dođe na svet, majka ih hrani u stojećem položaju, za razliku od mačića koje mama maca hrani u ležećem položaju. Oni su sasvim mali, slepi, gluvi i uvek stižu na svet u većem broju. Ženka je posle rađanja odmah spremna za novo parenje.

S.Š.

PODELI
Prethodni članakRIBICA KAO PAPAGAJ
Sledeći članakUSLOVI KOJI ODUZIMAJU DAH