Naslovna Fenomeni Od majmuna do natčoveka

Od majmuna do natčoveka

1990
0
PODELI

Uspeh međunarodnog naučnog tima u Kini u pravljenju ljudsko-majmunskih embriona izazvao je brojne reakcije širom sveta. Predsednik nacionalnog komiteta za bioetiku Uneskove komisije Srbije, profesor dr Zvonko Magić, kaže da su naučnici uspeli u onome što stotine miliona godine evolucije nisu dozvolile i što se desilo samo u grčkoj mitologiji. Profesor Magić kaže da se i ranije pokušavalo sa pravljenjem takvih organizama – između čoveka i svinje, miša i pacova, ali da je neuspeh bio ogroman.

– Na jednu ljudsku ćeliju bile su hiljade i desetina hiljada ćelija drugog organizma. U ovom slučaju iz izjava istraživača možemo konstatovati da su oni postigli mnogo veći uspeh – objašnjava dr Magić.

Prema njegovim rečima, pravljenje ljudsko majmumskog embriona predstavlja veliki naučni uspeh.

– Ono što stotine miliona godina evolucije nisu dozvolile da se desi, što se desilo samo u grčkoj mitologiji, mi sada imamo podatke da su naučnici uspeli da spoje ćelije dva različita organizma, ističe Magić.

Sigurno je, kako kaže, da su stručnjaci morali da naprave neke modifikacije na embrionalnim ćelijama uz pomoć tehnike prekrajanja gena, kao i na matičnim ćelijama ljudskog porekla. Osnovna ideja je dobijanje organizama, koji će na kraju biti davaoci organa za ljude. Embrioni su uništeni posle 14 dana, što znači da nije krenula organogeneza niti razvoj centralnog nervnog sistema, pa je u tom slučaju uništena jedna skupina ćelija.

U tom slučaju je, kako navodi Magić, to prihvatljivo i zato ovo može da se ocenjuje kao naučno dostignuće i uspeh, jer bi sve preko tih 14 dana budilo ogromne etičke dileme.

– Oni su uspeli da zaključaju određene gene i da spreče da se ljudske ćelije inkorporiraju u centralni nervni sistem majmuna, tako da ne mogu da se razvijaju moždane ćelije. Tvrde da bi se u tom slučaju pookrenuo mehanizam samouništenja. Jer zamislite da sve to ode na mozak i da u jednom trenutku to nešto što je stvoreno progovori. Kako onda? Šta ste stvorili i koga onda i u ime čega ubijate? Da ne govorimo da to i takvo eventualno biće osim govora može imati i ljudsku glavu ili kožu. Vi u tom slučaju stvarate osobe bez identiteta koje mogu i da pobegnu da se odmetnu negde u šumu i da započnu veliki problemi za sve.

(Opšrinije pročitajte u štampanom izdanju revije Zov)