Naslovna Ekologija Od komaraca prave samoubice

Od komaraca prave samoubice

2143
0
PODELI

Ljudska vrsta sinhronizovanom akcijom sprovodi projekat uništavanja svega što bismo od prirode mogli da dobijemo na dar. Darovi se kose sa zakonima tržišne ekonomije, pa sve ono što se ne može uknjižiti trebalo bi staviti pod kontrolu i – uništiti.

Na ovo upozorava Mara Knežević Kern u knjizi “Vračarev šegrt – Zeleni trojanski konj održivog razvoja”, u kojoj su kolumne koje je prethodnih godina objavljivala u listu “Pečat”.

– Naučnici u Americi osmislili su originalni genocidni projekat totalnog uništenja jedne vrste komaraca – piše ona. – Nestanak ove vrste insekata imaće nesagledive posledice u lancu ishrane i nepredvidljiv uticaj na okolinu. Radi se o programu genetske modifikacije komaraca transformisanih u “komarce samoubice”, a pilot modeli su lansirani na Kajmanskim ostrvima sa namerom da tako modifikovani krenu u avanturu samouništenja.

Američki naučnici su se pohvalili “početnim uspehom” u jednom od niza eksperimenata usmerenih protiv prirode – osudivši čitavu vrstu na nestanak. Reč je o komarcu, “štetočini”. On stvara previše problema da bi njegovo postojanje bilo opravdano. Ovi nesnosni žitelji atraktivnih turističkih destinacija prouzrokuju samo nevolje i bolesti, pa su gospodari života i smrti odlučili da im presude.

– Na delu je originalni genocidni projekat totalnog uništenja ovih insekata, čiji će nestanak imati nesagledive posledice u lancu ishrane i nepredvidljiv uticaj na okolinu – navodi Mara Knežević. – U prirodu je pušteno 19.000 genetski modifikovanih komaraca, sa programiranim genom za ubijanje sopstvenih larvi – ukoliko ne prime antibiotik tetraciklin. Smrtonosni gen se prenosi na potomstvo, koje neće dočekati reproduktivnu zrelost, a naučnici se nadaju da će tokom parenja GM komaraca s “divljim” komarcima proces biti ubrzan.

(Opširnije pročitajte u štampanom izdanju Zova)