Naslovna Životinje Egzotika NEPROCENJIVO BOGATSTVO U DVORIŠTU

NEPROCENJIVO BOGATSTVO U DVORIŠTU

12992
0
PODELI

OSAMSTO I PEDESET LJUBIMACA PORODICE VULIĆ IZ LANIŠTA KOD JAGODINE
Ukrasni golubovi, gugutke, živina i zečevi, papagaji, paunovi, patuljaste koze, vijetnamske svinje, mangulice, poni konjići, plovke, nilske guske… čak 850 komada životinja, što nije neobično za zoološki vrt. Međutim, ovi lepotani, retke vrste ptica i živine krase kaveze u dvorištu porodice Vulić iz Laništa kod Jagodine. O mnogobrojnim životinjama brinu Nebojša i njegovi sinovi Marko i Nikola.

Formiranje ovog neobičnog zoološkog vrta, sa retkim rasama golubova i živine, počelo je pre gotovo pola veka. Kada je Nebojša nabavio goluba, nije ni slutio da će nemerljivo zavoleti životinje i tu ljubav preneti i na svoje sinove.

Počelo sa golubovima

– Sakupljao sam golubove i menjao ih za one rase koje nemam. U selo sam prvi doneo vrste papagaja koje tada niko nije imao. Obrađujem pet hektara samo da bismo imali čime da hranimo naše životinje. Kupujemo granule, proso, suncokret, mešano seme i nikad ne pravimo računicu. Ptice su moje neprocenjivo bogatstvo. Kad god sam tužan ili nervozan, odem u golubarnik i uživam u svojim golubovima. Čoveka ništa ne može da smiri kao što umeju ptice – kaže Nebojša.

Njegov stariji sin Marko kao trogodišnjak je imao svoje golubove.

– Zahvaljujući ocu, golubove smo nabavljali od prijatelja i na izložbama i berzama – izjavio je Marko. – Najviše volim kosovskog duneka, poreklom iz Turske, vrstu goluba okretača koji se retko pojavljuju u našem kraju i izuzetno su zahtevni za odgajanje.

U zoo-vrtu su i golubovi ružani koji služe za podizanje kosovskog duneka. Tu su i lepezani u beloj i plavoj boji, koji imaju rep poput pauna. Porodica je ponosna i na ukrasne, takođe retke kovrdžave golubove, a u golubarniku su i beli letači, limunci, kao i bigl i mardin prevrtači. Pernate stanovnike dvorišta upotpunjavaju i rau-rau prepelice, bugarski ogledalasti roler golubovi i italijanski galebići, veoma retki u Srbiji.“Turski pevač”

Ukrasna živina takođe krasi dvorište ove požrtvovane porodice, pa se tu mogu videti paunovi, plovke mandarinke i karolinke, velika crna vijandota, jedna od najređih rasa u Pomoravskom okrugu, petao turski pevač…

– Naše životinjsko carstvo obogaćuju i razne vrste zečeva, kao što su kalifornijski, patuljasti čupavi angora zečevi, ovnoliki patuljasti zečevi, minijaturne i kamerunske koze – nabraja Marko.

Ovi zaljubljenici u životinje voleli bi da naprave mini zoološki vrt, ukrašen drvećem i drugim zelenilom u kome bi čuvali i autohtone vrste domaćih životinja, poput zaboravljene ovce buše, magaraca, koza, resavskih i moravskih svinja… i veruju da će im se želja jednog dana ispuniti.

Pehari

Zahvaljujući Udruženju “Zoo-Jagodina”, osnovanog pre tri godine, Vulići su počeli da se takmiče. Njihova živina i ptice osvojile su više od 30 pehara i priznanja. Na prvoj izložbi u Čačku, golubovi somborski gaćasti i indijska moka osvojili su nagrade, među kojima su najznačajnije doneli bugarski ogledasti golub na izložbi u Beogradu, italijanski galebići na izložbi u Jasenovu kod Bele Crkve i kosovski dunek, šampion u Beloj Palanci. Što se tiče živine, najznačajnije priznanje u Kragujevcu osvojio je petao turski pevač.

Lovci

Iako su tata i sinovi Vulići lovci, oni u lov ne idu samo da bi odstrelili divljač, već i da bi uživali u prirodi i druženju. Nebojša je spasao nekoliko ranjenih divljih gusana, gusaka, plovki i plovana koji krase ovaj mali zoo-vrt..

PRINOVA U JAGODINSKOM ZOO-VRTU

Cica oždrebila magarence

Jagodinski Zoološki vrt bogatiji je za još jednog stanovnika. Magarica Cica oždrebila je žensko magarence, teško 25 kg i to je prva ovogodišnja prinova. Za sada nema ime, ali se zaposleni u ovoj ustanovi takmiče ko će biti kreativniji prilikom “kumovanja”.

– Dok se magarica ždrebila uz pomoć veterinara, jer je magarence bilo krupno, tata magarac je netremice posmatrao događaj. Kada je mladunče došlo na svet, roditelji su se gromko oglasili – duhovito je izjavio veterinar Zoo-vrta Vladan Jovanović.

Ovaj stručnjak podsetio je da magarica “nosi” pet meseci i kad se okoti, već za 10 dana je spremna za novo parenje.

– Na proleće planiramo da oformimo bebi zoo-vrt kako bi najmlađi mogli bezbedno da dodirnu mladunce životinja i fotografišu se s njima. Prošlogodišnja atrakcija vrta bio je poni – dodao je Jovanović, napominjući da uskoro stižu i druge prinove i da je velika sreća što ove zime nije bilo uginuća, jer su u najkritičnijim danima zaposleni u vrtu dogrevali prostorije u kojima borave životinje i danonoćno bdeli nad njima.

Z. Gligorijević