Naslovna Životinje Egzotika MRAVI LOVE ROBOVE

MRAVI LOVE ROBOVE

3221
0
PODELI
TO GO WITH AFP STORY BY VERONIQUE MARTINACHE Giant ants (Paraponera Clavata) are pictured at the "Palais de la Decouverte" on October 10, 2013 in Paris. The exhibition "Mille milliards de fourmis" will run from October 15, 2013 to August 24, 2014. AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG

SITNA STVORENJA KOJA SU JOŠ JEDNOM POTVRDILA SVOJU GENIJALNOST

Tim nemačkih biologa identifikovao je nedavno novu vrstu mrava, koja zarobljava druge mrave i pretvara ih u robove, koristeći tehniku infiltracije dostojnu nindža ratnika.

Nova vrsta, roda Temnothorax, koja obuhvata nekoliko stotina vrsta malih mrava što žive u drveću i šumskom tlu, nazvana je “pilagens”, što na latinskom znači pljačkaš, zbog načina na koji upada u tuđe mravinjake kako bi iz njih izvukla mrave koji će joj služiti kao robovi.

Za razliku od čuvenih mrava-robovlasnika iz Amazonije, koji kreću u napad sa 3.000 vojnika, Temnothorax pilagens to čine suptilnije, u mnogo manjem broju, prikradajući se neprijatelju kao špijuni.

Temnothorax pilagens napada samo dve vrste mrava, s kojima je u srodstvu i koje žive u orasima i žirevima, pravim utvrđenjima sa čvrstim zidovima i samo jednim uskim otvorom, koji se lako može odbraniti.

Umesto masovnog napada ili duge opsade, koji zahtevaju mnogo vremena i brojnost, mali gonič robova više voli tihu akciju. Napad obično izvode četiri mrava koji se neopaženo uvuku u neprijateljsku koloniju, koristeći hemijsku kamuflažu kako bi ostali nezapaženi. Potom sledi masovna invazija.

Ovakvom taktikom, nindža-mravi uspevaju da unište napadnutu koloniju. Ne samo da se njihove žrtve ne brane, već puštaju da im neprijatelj odnese larve, pa čak i odrasle jedinke koje će kasnije raditi za pljačkaše.

  • Ž. Š.