Naslovna Životinje Felinologija MNOGOBROJNE I VAŽNE ULOGE MAČIJEG JEZIKA

MNOGOBROJNE I VAŽNE ULOGE MAČIJEG JEZIKA

3990
0
PODELI

Sunđerčić pun “trnja”

 

Iako mačka hiljadama godina živi uz čoveka, postoji mnogo nepoznanica u vezi s njenim svakodnevnim životom i ritualima koje obavlja, posvećujući im mnogo vremena. Maca recimo provode čak polovinu budnog stanja u lizanju i čišćenju svog krzna. Međutim, to lickanje nije povezano sa željom da budu što lepše, već je u tesnoj vezi sa genetikom i mačijim instinktima i osećajima.

Čudesne papile

Verovatno je svaki ljubitelj životinja imao priliku da iskusi dodir mačijeg jezika na svojoj koži koji mnogi opisuju kao osećaj “nežnog” pritiskanja šmirgl papirom. Organ čula ukusa mačke na prvi pogled deluje kao da je posut sitnim trnjem. To su zapravo papile koje su nalik majušnim kukama i sastoje se od keratina, kao i nokti čoveka. Sve papile na mačijem jeziku okrenute su u istom smeru, prema grlu, tako da ljubimica može lako da  oslobodi jezik i prema grlu usmeri dlake koje je pokupila. Papile na jeziku čak imaju oblik koji podseća na kandže, s veoma oštrim vrhom, i zahvaljujući njima mogu da prodru u delove krzna koji su zamršeni ili vezani u čvor.

Posebno zanimljivu činjenicu o papilama uočili su istraživači, ispitujući do koje mere su one pokretljive. Kad jezik naiđe na neku prepreku, papila na njemu jednostavno se okrene oko svoje ose i uništi smetnju.

 

Lizanje dlake

Mačke ližu krzno iz različitih razloga. Osim što na taj način uspevaju da razmrse zapetljanu dlaku, jezikom uspeju da “skinu” parazite i njihova jaja. Lizanjem krzna, mace preraspodeljuju masti koje proizvodi njihova koža, zahvaljujući čemu im je krzno bolje zaštićeno od vlage. Većina veterinara ne savetuje da se mačka često kupa, pojedini čak i zabranjuju, jer se na taj način uklanjaju zaštitne masti. Ukoliko ljubimica učestvuje na izložbi, postoji poseban postupak za sređivanje i doterivanje krzna.

Uzajamno lizanje dlake jedan je od načina na koji mačke pokazuju da imaju međusobno poverenje. Ako ljubimica ima poverenje u vlasnika, često će pokušavati da liže i njega. To treba shvatiti kao izraz njene izuzetne privrženosti i od toga je ne treba odvraćati. Šake su najprihvatljiviji deo tela koje vlasnik može da iskoristi u ovoj “seansi” i da ih, naravno, dobro opere posle nje.

Možda najvažniji razlog zbog koga mačka oseća potrebu da bude čista leži u njenom predatorskom instinktu. Mačka je grabljivac i čeka plen u zasedi, a to znači kako mora da od tog plena prikrije svoj miris, a samim tim i prisustvo.

 

 

Kako pije vodu

Proučavajući način na koji mačka lapće vodu, istraživači su došli do zanimljivih zapažanja. Kad zahvati vodu jezikom i unese je u usta, veliki otvori koje ima na ustima, sa strane, onemogućavaju joj “usisavanje” tečnosti zbog čega je razvila posebnu tehniku, u čemu joj je jezik “najbolji” prijatelj. Tako maca dodirne površinu vode gornjim vrhom jezika, zahvati je i brzo podigne jezik, stavrajući stub vode koji “zagrize” i popije.

Pripremila Vera Ilijin