Naslovna Životinje Felinologija MLEKO – POSLASTICA ZA IZBEGAVANJE

MLEKO – POSLASTICA ZA IZBEGAVANJE

2493
0
PODELI

 

Iako postoji uvreženo mišljenje da je mleko namirnica koja treba da postoji u mačjem jelovniku, istina je da im omiljena bela tečnost donosi više štete nego blagodeti. Smatra se da mace uživaju u “lizuckanju” toplog mleka, no uprkos idiličnim slikama sa ovom temom, veterinari izričito savetuju vlasnicima mačaka da svojim ljubimicama ne daju mleko.

 

Teškoće pri varenju

Osim čoveka, ne postoji nijedna životinjska vrsta čije odrasle jedinke, nakon odvikavanja od majčinog mleka, nastavljaju njime da se hrane. Osnovni razlozi zbog kojih životinje ne konzumiraju mleko su netolerancija na laktozu, odnosno nemogućnost varenja mlečnog šećera, zbog čega bi se, kasnije, javio poremećaj rada bubrega.

Da bi organizam mogao da vari mlečni šećer – laktozu, u njemu mora da postoji enzim laktaza. Životinje po donošenju mladunaca na svet, u periodu dok ih doje, imaju dovoljne količine laktaze. Ovaj enzim se, kako mladi rastu, postepeno redukuje i prestaje da se proizvodi, a rezultat je smanjena sposobnost varenja mlečnog šećera.

Ukoliko laktoza ipak dospe u mačji organizam, s teškom mukom će se variti, pogotovo ako je maca osetljiva. Nesvaren mlečni šećer će u roku od nekoliko sati izazvati želudačne smetnje, povraćanje, dijareju i grčeve. Ukoliko vlasnik primeti navedene pojave, a nije obraćao pažnju na njih, jer su se manifestovale kratko i bez većih problema, on jednostavno može da utvrdi da li se zdravstveni problemi javljaju posle unošenja mleka. Zbog toga bi trebalo da proveri izgled i količinu stolice, kao i to kako se mačka ponaša dan-dva posle uzimanja mlečnog obroka. Ako vlasnik primeti da mačka jede travu, to je siguran znak da ima tegobe sa želucem, najverovatnije prouzrokovane pijenjem mleka koje se mora odmah eliminisati iz mačjeg jelovnika.

Osim problema koje izaziva, utvrđeno je da mleko nema nikakvu hranljivu vrednost i velika je verovatnoća da bi ljubimica hranjena isključivo ovom namirnicom vrlo brzo uginula.

 

“Vlažni” obroci

Većina mačaka koje konzumiraju mleko, a netolerantne su na laktozu, osim navedenih nuspojava, bivaju izložene i dodatnim tegobama. Preteran unos mleka može da im poremeti apetit, pogotovo ako dobija zanemarljive količine mesa u obrocima, što stvara nove nutritivne probleme. Nesvarena laktoza opasna je i zbog toga što, putujući kroz sistem organa za varenje, ne može lako da se probije u krvotok pa uzima vodu iz creva i ferment bakterije nesvarenog mlečnog šećera. Ovo neminovno vodi dehidraciji od koje, nažalost, mačka vrlo brzo može da ugine, pogotovo u najranijem uzrastu.

Umesto mleka, mački treba redovno davati svežu vodu. Nedostatak vode, veoma važne za hidrataciju organizma, primorava ljubimicu da jede više “vlažnih” obroka. Obično je gotova hrana za mačke dobro izbalansirana, u pogledu sadržaja vode, ali ako je maca ljubitelj granula, sveža voda kao dodatak je nezamenjiva. Pojedine mačke izbegavaju vodu iz činije, pa bi vlasnik trebalo da ih nauči da dragocenu tečnost piju iz slavine.

Zamena najbolja

Ukoliko se utvrdi da mačka nije preterano osetljiva na laktozu, može joj se ponuditi jogurt, jer sadrži manje količine mlečnog šećera, mada je najbolje rešenje zamena za mleko, isključivo namenjena mačkama. S obzirom na to da bademi nisu otrovni za mačke, može joj se ponuditi (skupo) bademovo mleko, ali samo u malim količinama.

 

Mlečni proizvodi

Mačke vole mlečne proizvode, jer im prijaju proteini i masti. Iako jogurt, sir, pavlaka, maslac i margarin nisu nužni u balansiranoj ishrani odraslih mačaka, obavezno ih treba izbegavati ako mačka pati od sindroma iritabilnog creva ili upale. Međutim, kad je reč o mačkama koje nemaju tegobe posle konzumiranja mleka, mogu im se ponuditi i mlečni proizvodi u malim količinama. Oni ne mogu da im smetaju, jer nizak nivo proteina i masti ne može da naruši balans u organizmu. Takvojj ljubimici s vremena na vreme treba ponuditi jogurt, koji je odličan izvor kalcijuma i fosfora, zatim komadić maslaca (izvor masti, dobar za rast i dlaku), pomalo pavlake i nemasnog sira, a margarin treba izbegavati.

 

Kolostrum i dohrana

Prva i prirodna hrana mačića je majčino mleko koje je u prvim nedeljama života jedini izvor hrane, visokoenergetsko je i veoma hranljivo. Veoma važan sastojak “prvog” mleka mačke je kolostrum, koji od najranijeg uzrasta obezbeđuje imunitet.

Ponekad mama maca nema dovoljno mleka za svoje mačiće, pa im je potrebna zamena, koja može da se nabavi u pet šopu ili veterinarskoj apoteci. Ovo mleko je kompletan obrok za mlade, do mesec i po njihove starosti.

Ukoliko mama maca ugine prilikom donošenja mladih na svet, mora se nabaviti zamena za kolostrum, radi stvaranja efikasnog lokalnog imuniteta mladunaca.

Mačići koji nemaju još nedelju dana, moraju da se hrane na svakih 30 minuta, i danju i noću, jer otprilike isto toliko i sisaju. U tu svrhu treba nabaviti male špriceve  pomoću kojih se mačići hrane sveže pripremljenom zamenom za majčino mleko, temperature oko 38 stepeni Celzijusa.

Pripremila B. P.

PODELI
Prethodni članakNOĆNI JASMIN
Sledeći članakPANSION I VRTIĆ ZA MALE PSE