Naslovna Uncategorized LORI DUGINIH BOJA

LORI DUGINIH BOJA

5542
0
PODELI

 

VRSTA AUSTRALIJSKO-AZIJSKOG PAPAGAJA UPADLJIVIH BOJA KOJI SE USPEŠNO ODGAJA I U KUĆNIM USLOVIMA

 

 

Lori duginih boja (Trichoglossus haematodus) je vrsta australijsko-azijskog papagaja živih boja iz porodice Psittaculidae. Ova prelepa ptica u bojama duge dostiže dužinu od 30 cm, raspon krila je 17 cm, a težina ook 150 grama. Postoji 21 podvrsta duginog lorija koje se međusobno razlikuju po boji perja.

Doživotno veran

Čudesni dugin lori karakterističan je po perju intenzivnih i raznovrsnih boja. Glava je plavo-ljubičasta, kljun narandžast, deo vrata i trbuh su tamnoplavi, vratni pojas je žut, grudi crvene i po bokovima narandžaste. Krila, leđa i gornji deo repa su tamnozeleni, oči mužjaka su jarkocrvene, a ženke narandžasto-crvene.

 

 

Predeli u kojima boravi su ogromna prostranstva gradova istočnog priobalja Australije, gde se privikavaju na susedstvo ljudi i žive u neposrednoj blizini naselja. Njihov areal su i prostrani predeli Nove Gvineje, ostrva Goali, Solomonska ostrva, Nova Kaledonija, Indonezija… Naseljava tropske šume i hrani se različitim semenjem, plodovima, cvetovima i različitim vrstama bobičastog voća.

Dugin lori je ptica koja ostaje verna svom partneru do kraja života. Polnu zrelost dostiže u jednogodišnjoj starosti, bračni period počinje u avgustu i traje do januara naredne godine. Na visini od oko 25 m gradi gnezdo u koje ženka obično položi dva jajeta na kojima isključivo ona leži. Inkubacija traje od 23 do 25 dana. Roditelji mlade hrane 7-8 nedelja nakon čega podmladak napušta gnezdo, a potpunu samostalnost pokazuju tek nakon 2-3 nedelje po izletanju iz gnezda.

 

Miran i otporan

U domaćim uslovima gajenje duginih lorija je jednostavno. Optimalna veličina kaveza-volijere je 1,2 m x 0,6 m x 0,9 metara. Ako je volijera dovoljno prostrana, uspešno razmnožavanje je zagarantovano.

Novonabavljene ptice najbolje je određeno vreme držati u sobnim uslovima, a tek kad prođe period adaptacije, mogu da se presele u otvorenu volijeru. Višebojni lori je prilično otporan prema godišnjim vremenskim kolebanjima, ali tokom zime mu treba obezbediti boravak u zagrejanim prostorijama. Dugin lori se obično drži u paru ili grupi Zbog mirne naravi mnogi odgajivači ih često drže zajedno sa tigricama i karelama. Obično se tiho oglašava, ali ako se uplaši, ispušta prodorne krike.

Za gnežđenje je najbolje koristiti šupljinu napravljenu dubljenjem odabranog komada stabla. Takve duplje-kućice papagaji radije prihvataju nego one od dasaka ili šper-ploče. Veličina otvora – ulaza u gnezdo je 8 do 10 cm, visina 50 cm dok prečnik unutrašnjeg dela treba da bude 30 centimetara. Dno gnezda treba pokriti slojem treseta izmešanog strugotinom debljine 5-7 centimetara. Višebojni lori ponekad noći u duplji koju zbog toga treba redovno čistiti i menjati sloj prostirke na dnu gnezda.

U domaćim uslovima dugin lori može da živi 30 godina.

Voli med i mleko

Vrlo brzo se privikava na zrnastu hranu: suncokret, ovas, kanarinsko seme i slično. Kao i svim vrstama papagaja-plodara, treba mu davati med, zaslađeno mleko (može i kondezovano ali razvodnjeno), kao i sokove povrća i voća. Rado jede jabuke, grožđe, šargarepu i druge sočne plodove. Sokove je najbolje davati tokom jeseni i zime kada ih je teže naći u svežem stanju.

Ljubiša Ž. Petrović

PODELI
Prethodni članakKAMENE FIGURE KRIJU TAJNE
Sledeći članakDUGOVEČNI I DIVLJI