Naslovna Fenomeni Ljubimci dobri terapeuti

Ljubimci dobri terapeuti

8369
0
PODELI

Dosadašnja praksa pokazala je da prisustvo životinja u bolnicama predstavlja značajnu podršku u lečenju nekih hroničnih i degenerativnih oboljenja, kao što su Alchajmerova bolest, razni oblici tumora i psihomotorni poremećji. Metode lečenja uz asistenciju pasa, konja, magaraca, mačaka i kunića danas su prihvaćene kao veoma korisno pomoćno sredstvo u kliničkoj i psihoterapeutskoj rehabilitaciji.

Svaka domaća životinja, na odgovarajući način pripremljena za ovaj zadatak, uz pratnju lekara specijaliste, može da bude potencijalni „ko-terapeut“. Prvi ovakav slučaj zabeležen je sa Džinglsom, psom američkog dečjeg neuropsihijatra Borisa Levinsona koji je 1962. godine izmislio termin „pet terapija“, pošto je primetio poboljšanje u komunikaciji sa svojim malim pacijentima u prisustvu životinje.

Levinson je prvi naslutio da dresiran pas može da posluži kao „katalizator“ koji je u stanju da pomogne deci da se udalje od svojih problema. Stručnjacima je danas poznato da kontakt sa životinjama predstavlja podršku u bilo kom starosnom dobu i u različitim situacijama.

(Opširnije čitajte u štampanom izdanju)