Naslovna Izdvojeno LAPONSKI PASTIRSKI PAS

LAPONSKI PASTIRSKI PAS

4306
0
PODELI


NEKADAŠNJI ČUVAR STADA IRVASA, ENERGIČAN, VEOMA GLASAN I POSLUŠAN KUĆNI LJUBIMAC KOJI VOLI SVAKODNEVNE ŠETNJE

 

Stotinama godina, laponski pastirski pas korišćen je kao čuvar stada irvasa. Standardizovanje ove rase počelo je 50-ih godina 20. veka. U to vreme, poznati finsko-laponski pas i laponski pastirski pas opisivani su kao jedna rasa. Laponski pastirski pas standardizovan je kao jedinstvena rasa 10.12.1966. godine. Na taj način, finski kinolozi stavili su javnosti do znanja da ipak postoje dve pastirske rase za čuvanje stada irvasa.

Snažne kosti

Laponski pastirski pas je špic srednje veličine, vidljivo duži u odnosu na visinu u grebenu. Kosti su mu jake, a mišići snažni, no ipak pas ne treba da odaje utisak velike težine. Razlike među polovima su jasno izražene. Dlaka je priladođena artičkoj klimi.

Idealna visina mužjaka je 51 cm, a ženke 46 centimetra. Toleriše se odstupanje od plus-minus tri centimetra. Dužina tela je otprilike 10 posto veća od visine u grebenu. Dubina grudnog koša otprilike odgovara polovini visine u grebenu.

Glava je izdužena, njuška je nešto kraća od lobanje koja je vrlo malo konveksna. Primećuje se nabor čeonog dela, a nadočni lukovi su jasno izraženi. Stop je blago naznačen. Poželjno je da nosna pečurka bude crna, ali usklađena sa bojom dlake. Nosnik je prav, a gLedano odozgo i iz profila, njuška se postepeno sužava prema nosnoj pečurki. Usne su zategnute, zubi jaki, a vilice snažne sa makazastim zagrizom. Poželjno je kompletno zubalo prema zubnoj formuli. Zigomatični lukovi su jasno izraženi. Poželjne su tamne oči, ali u skladu sa bojom dlake. Živahne su i međusobno dovoljno udaljene jedno od drugog, i ovalnog su oblika. Srednje duge uši su uspravne, prilično razdvojene i široke u osnovi. Unutrašnjost je pokrivena gustom dlakom, naročito u osnovi uva.

Vrat je snažan i srednje dug, i lagano se nastavlja iz grebena. Bez fanonaje, a greben je izražen. Leđa su snažna i mišićava. Slabine su kratke i mišićave. Sapi su nešto duže i blago ukošene. Grudi su duboke, duge i prostorne, i nisu previše široke. Rebra su dobro zaobljena, a stomak je blago pribran. Rep je srednje dužine, nisko postavljen i prekriven gustom dlakom. Kad pas miruje, njegov rep visi, kad se kreće drži ga opušteno, ali povijeno i ne podiže ga iznad gornje linije. Pokreti repa mogu da budu i kružni.

Slobodno kretanje

Prednje noge su snažnih mišića, pokretljive i priljubljene uz telo. Lopatice su iskošene i mišićave, laktovi nisu okrenuti ka unutra ni spolja, priljubljeni su uz telo i postavljeni blago unazad. Podlaktica je vertikalna, sapi mišićave i pokretljive. Došaplje je, gledano iz profila, blago ukošeno i omogućava pokretljivost pri kretanju. Šape su ovalnog oblika, na stranama i ispod prekrivene su gustom dlakom. Prsti su dobro povijeni, a jastučići elastični i debeli.

Zadnje noge su pravilnih uglova i gledane otpozadi, one su prave i paralelne. Butine su prilično dugačke i široke, sa dobro razvijenom muskulaturom. Koleno je izbačeno i dobro uglovano. Skočni zglob je postavljen nisko i dobro je uglovan. Zadnje došaplje je prilično kratko, vertikalno i paralelno. Zadnje šape su poput prednjih, i poželjno je da nemaju zaperak. Kretanje je slobodno, okretno, lako i zdravo. Pas kaska s lakoćom, a pri brzom kasu, kreće se pravilno.

Koža je zategnuta na čitavom telu i nema nabora. Pokrivna dlaka je umerene dužine ili dugačka, prava, prilično podignuta i oštra. Poddlaka je meka i gusta. Dlaka je često gušća na vratu, grudima i zadnjem delu butina.

Boja dlake je crna u raznim nijansama, nekad sivkasta ili tamnobraon svetlijih nijansi nego osnovna, a na glavi, donjem delu tela i nogama često se pojavljuju sivkaste ili braonkaste oznake. Dozvoljene su bele oznake na vratu, grudima i nogama. Poddlaka je crna, sivkasta i braonkasta.

 

Prijateljski nastrojen

Veoma je energičan pas kao i svi psi ovog tipa. Voli da laje, veoma je poslušan i prijateljski raspoložen. Dobar je pratilac pod uslovom da se mnogo kreće, pa su svakodnevne šetnje i trčanje na otvorenom nephodne kako bi ostao u dobroj fizičkoj kondiciji.

Atrofija retine

Jedan od zdravstvenih problema koji se povremeno može javiti kod pasa ove rase, a naslednog je karaktera jeste progresivna atrofija retine. Životni vek je 10 do 15 godina.

Rasa 5. grupe

Prema klasifikaciji rasa Međunarodne kinološke federacije, laponski pastirski pas spada u rase 5. grupe (špic tip i primitivni tip pasa), sekcije 3 (nordijski pastirski psi). Ne podleže ispitu u radu. Standard FCI pod brojem 284 poslednji put je korigovan 1999. godine.

 

Dr vet. Darko DROBNJAK

Foto : www.resimsitesi.com

 

PODELI
Prethodni članakKAD SVICI MARŠIRAJU
Sledeći članakNAJMLAĐI ČUVARI PRIRODE