Naslovna Izdvojeno KUĆNI LJUBIMCI: Lek protiv stresa i usamljenosti

KUĆNI LJUBIMCI: Lek protiv stresa i usamljenosti

5068
0
PODELI

Osim što nam nude bezgraničnu vernost i bezuslovnu ljubav, životinje nam pomažu da ublažimo samoću i pobedimo stres, a u nekim situacijama možemo ih koristiti i kao pomoćno sredstvo u borbi protiv bolesti.

Neka naučna istraživanja nedvosmisleno pokazuju da prisustvo kućnih ljubimaca može značajno da utiče na naše raspoloženje, zdravlje i na kvalitet našeg života.

Osim što nam nude bezgraničnu vernost i bezuslovnu ljubav, životinje nam pomažu da ublažimo samoću i pobedimo stres, a u nekim situacijama možemo ih koristiti i kao pomoćno sredstvo u borbi protiv bolesti, kao što su različiti oblici autizma, poremećaji u ishrani ili Alchajmer.

Život u bliskom kontaktu sa životinjama mnogo je prijatniji i zabavniji, pomaže nam da se bolje osećamo, olakšava naše društvene odnose i doprinosi boljem odgajanju dece. Sve ovo je plod empatije koju u nama izazivaju neke životinje, pre svega mačke i psi, kao i afektivne veze koju uspevamo da ostvarimo sa njima. Ovo je dobro poznato svakome ko je imao priliku da doživi oduševljenje sa kojim ga pas dočekuje kad se vrati kući, ili spokojstvo dok mu mačka leži u krilu i prede. Nije, stoga, nimalo neobično što mačke i pse danas smatramo punopravnim članovima porodice, pa ih supružnici prilikom razvoda braka tretiraju kao decu i zahtevaju da im se dodeli pravo na zajedničko staranje.

Jedno nedavno istraživanje pokazuje da smo u poslednjih dvadesetak godina postali mnogo savesniji i pažljiviji u odnosu na kućne ljubimce. Ne uzimamo ih više bez razmišljanja, podstaknuti samo trenutnom željom, nego tek posle detaljnog razmatranja koje proističe iz svesti o ozbiljnosti ovakvog koraka, o pažnji i brizi koju im je potrebno posvetiti, kao i o uslovima stanovanja i troškovima oko njihove nege i ishrane.

(OPŠIRNIJE U ŠTAMPANOM IZDANJU ZOVA)