Naslovna Izdvojeno Gojaznost (ni)je bauk

Gojaznost (ni)je bauk

2989
0
PODELI

Gojaznost ljubimaca jedan je od najčešćih problema sa kojima se suočava sve više njihovih vlasnika, pa ovoj temi, o kojoj je pisano u više navrata, ipak treba posvetiti dodatnu pažnju. Kod mačaka je gojaznost izraženija nego kod pasa, budući da su one uglavnom statični ljubimci. Ovaj problem, kao posledica preteranog hranjenja tokom dana ali i noći, nedostatka fizičke aktivnosti, naslednih predispozicija ili hormonskih poremećaja, može da se pojavi u bilo kom periodu života. Međutim, odgovarajuća dijeta umnogome rešava ovaj problem, a ako vlasnik ovoj “terapiji” pridoda i uvođenje fizičke aktivnosti za ljubimicu, uspeh u otklanjanju gojaznosti je dostižan, uz obavezno savetovanje sa veterinarom.

Prekomerna težina može ozbiljno da ugrozi zdravlje, jer opterećuje ekstremitete, ali i unutrašnje organe, zglobove i kosti, i uzročnik je ozbiljnih oboljenja poput kardiovaskularnih, tegoba sa disajnim organima, šećerne bolesti…

O dozvoljenim i nedozvoljenim namirnicama u mačjoj ishrani već je bilo reči, ali budući da se radi o određenom režimu ishrane mačke koja ima prekomernu težinu, valja podsetiti vlasnike koje namirnice treba da izbegava u mačjem jelovniku.

Sve što je rečeno o namirnicama iz ljudske ishrane, koje se preporučuju i u mačjim obrocima, važi i za izmenjene obroke debelih mačaka. Sirovo meso i riba, riblje iznutrice, posebno jetra morskih riba, sa oprezom treba da se daju mački koja je na dijeti. Nema govora o dodacima u vidu luka – crnog, belog, praziluka, svežeg, u prahu, pečenog ili kuvanog. Mleko i mlečni proizvodi, kako je mnogo puta predočeno, takođe su na listi za izbegavanje, zbog laktoze koja mački “teško pada”, a podnošljive varijante mlečnog asortimana su jogurt i mladi, neslani sirevi.

Grožđe, sveže ili suvo, zatim kafa, čaj i napici sa kofeinom, potom bombone, žvake, neka peciva i dijetalna hrana ne smeju da dospeju u usta mačke, a isto važi i za čokoladu u svakom obliku, boji i jačini.
Žumance sirovog jajeta je ukusno i korisno, jer obezbeđuje belančevine, sumpor, kalcijum, fosfor i druge minerale i vitamine, dok belance u sirovom stanju sadrži avidin, koji razgrađuje i uništava vitamine B kompleksa. Jaja uvek treba skuvati pre davanja mački, jer se na visokoj temperaturi uništava štetni avidin.

Pripremila B. P.

Antrf.

Metod opipavanja

Najpouzdaniji metod ustanovljavanja mačje golaznosti jeste opipavanje njenih rebara. Dodirujući bokove ljubimice, vlasnik treba da oseti svako rebro do kičme, pod kožom i tankim slojem sala. U slučaju dileme, veterinar će dati pouzdano mišljenje o tome. Mačka kojoj se ne opipavaju rebra, ima poveći trbuh koji se “talasa” dok hoda, a struk joj nije jasno vidljiv, “zrela” je za “dijetu”.

Izbor namirnica
Od najranijeg uzrasta mačka treba da dobija zdrave i dobro izbalansirane namirnice. Nutritivne i energetske potrebe se menjaju s vremenom, pa mlade mačke svakodnevno unose veće količine kalcijuma i fosfora, dok starije jedinke treba da jedu manje kaloričnu i jaku hranu. Naše tržište obiluje gotovoim proizvodima za ishranu mačaka svih uzrasta, što vlasnicima umnogome olakšava planiranje mačjeg jelovnika, naročito za ljubimice koje su na “dijeti”.

Veličina porcije
Mačke jedu otprilike tri puta dnevno, a kasnije se broj porcija smanjuje na dve. Pojedini vlasnici greše jer ostavljaju činije pune hrane, kako bi maca jela kad god poželi, što nesumnjivo vodi njenoj prekomernoj težini. U slučaju da mačka mora da se podvrgne dijeti, izbor hrane ili namirnica, broj obroka i njihova količina će zavisiti od njenog temperamenta. Ako je stalno pospana i neaktivna, obroci koje dobija ne smeju da se “lepe”, poslastice su strogo zabranjene, a poželjno je uvođenje češće fizičke aktivnosti i igara.

Nepotrebni eksperimenti

Pojedini vlasnici vole ponekad da eksperimentišu, pa mački ponude pseću hranu! Nutritivne vrednosti pseće i mačje industrijske hrane nisu isti, pa ne bi trebalo izlagati mačku dugotrajnom konzumiranju hrane koja nije pravljena za nju

PODTEKST

Domaći recepti – krekeri i kuglice

Riblji krekeri prave se tako što se sjedini 170g ribe iz konzerve (tuna ili sardina), sa šoljom kukuruznog brašna, šoljom belog brašna i 80 ml vode. Dobijeno testo se razvuče na debljinu oko tri centimetra, oblikuju se krekeri i peku 20 minuta na 180 stepeni Celzijusovih. Za pileću varijantu treba pomešati jednu i po šolju skuvane i ispasirane piletine sa pola šolje pileće supe, dodati kašiku margarina i po pola šolje kukuruznog i belog brašna. Sjedinjeno testo razvući na tri centimetra debljine, oblikovti manje krekere, složiti na papir za pečenje i peći na 180 stepeni Celzijusa 20 minuta.

Kuglice sa sirom prave se od 100 grama izrendanog trapista, pola šolje brašna, jedne pavlake ili 60 ml jogurta i pola šolje kukuruznog brašna. Sastojci se pomešaju, a po potrebi se doda malo vode. Od testa praviti male kugle i ređati u podmazan pleh, pa peći 20 minuta na 180 stepeni. Kuglice sa džigericom takođe su ukusan obrok za mačku, a prave se od: skuvane pileće džigerice (količina pola šolje), 80 ml vode, šolje brašna i po želji pasirane barene šargarepe, sa kašikom margarina. Pomešati brašno i margarin, dodati džigericu i šargarepu i doliti voda da testo postane glatko. Praviti kuglice i u podmazanom plehu peći 20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

PODELI
Prethodni članak“Zov” ne zna za godine