Naslovna Fenomeni KAD SVICI MARŠIRAJU

KAD SVICI MARŠIRAJU

6593
0
PODELI

 

NESTVARNI TEMATSKI PARK U KINESKOM GRADU VUHANU

Mnogi ljubitelji prirode sećaju se toplih letnjih noći u kojima su, kao deca, jurcali za svetlucavim letećim bićima. Zbog toga je tematski park u gradu Vuhanu, u centralnoj kineskoj provinciji Hubei u Kini, otelotvorio uspomene iz detinjstva gotovo svakog čoveka, osmislivši čudesan dom za oko 10.000 svitaca koji svake noći osvetljavaju čitav park.

Svici u parku su podeljeni u pet odvojenih zona – leteća zona, zona za posmatranje, zona za posmatranje iz blizine (bez kontakta), zona za gajenje i zona za naučno proučavanje. Svaka od navedenih zona namenjena je različitim kategorijama posetilaca, od znatiželjnih turista do iskusnih istraživača.Čini se da Kinezi veoma vole ove insekte, s obzirom na to da su karte za šetnju parkom uvek mesecima unapred rasprodate. Gajenje svitaca, kome se posvećuje posebna pažnja, poprilično je skupo, ali ni 1.61 dolar ulaganja po insektu nije problematično. Iako su ovi svetlucavi insekti nekada bili sastavni deo letnjih noći u većini kineskih provincija, njihov broj se poslednjih godina naglo smanjuje zbog velike zagađenosti i uništenja njihovih prirodnih staništa.

S obzirom na to da su svici sezonski insekti, park se otvara 30. maja i radi sve do oktobra. Posle velikog uspeha koji je imao nakon prve godine rada, park svitaca u Vuhanu je postao istinski hit u Kini i posebna vrsta atrakcije, kako za Kineze tako i za strance koji obilaze ovu zemlju.

Park pritom, osim svitaca, nudi i izložbu dinosaurusa, mogućnost kampovanja, porodične šetnje i brojne aktivnosti za najmlađe posetioce.

Da li znate…

Ljubavno “svetlo”

Svitac (Lampyris noctiluca) je krilati insekt poznat po tome da noću isijava žutu, zelenu ili crvenu boju zahvaljujući hemijski proizvedenoj svetlosti koju emituje iz stomaka. Organ koji je “zadužen” da upali svetlo u ovoj bubi nalazi se ispod poslednjeg zglavka na stomaku koji ima tri sloja ćelija, dok je u srednjem smešteno mnoštvo nervnih završetaka. U njima se odvijaju hemijska jedinjenja koja, kad se pomešaju sa kiseonikom iz vazduha, proizvode energiju u vidu svetlost. Ona se odbija od donjeg sloja ćelija bledunjave boje, sa ulogom reflektora, dok spoljašnji providan sloj propušta svetlost.

Svitac i njegove larve isijavaju “hladnu” svetlost, isključivo noću, kao signale za pronalaženje i prepoznavanje mužjaka i ženki radi parenja.

PODELI
Prethodni članakSTRAH OD NAJAVE ERUPCIJE
Sledeći članakLAPONSKI PASTIRSKI PAS