Naslovna Fenomeni JAPAN NE PRESTAJE SA KRIVOLOVOM NAJVEĆEG SISARA U SVETU

JAPAN NE PRESTAJE SA KRIVOLOVOM NAJVEĆEG SISARA U SVETU

2459
0
PODELI

Ubijaju kitove u naučne svrhe da bi ih pojeli

Japanska agencija za ribolov saopštila je da je flota od pet brodova završila četvoromesečnu ekspediciju i odstrelila 333 kita, bez prevelikih problema sa aktivistima za zaštitu kitova koji su u prošlosti mnogo agresivnije pokušavali da spreče lov na ugrožene sisare. Iako zvanični Japan tvrdi da lovi kitove isključivo zbog naučnih istraživanja, aktivisti i borci za očuvanje životne sredine smatraju da je to izgovor za bavljenje zabranjenim komercijalnim kitolovom, jer sve kitove koji budu ubijeni tokom ekspedicije na kraju, ipak, prodaju kao meso.

Međunarodni sud pravde je 2014. presudio da japanski program za kitolov mora da prestane, jer nije naučni, niti ima bilo kakve veze s tim, kao što tvrdi Tokio. S druge strane, Japan je revidirao program 2016, smanjujući broj kitova koje planira da ulovi za dve trećine.

– Ostvarili smo plan i istrajno nastavljamo naše istraživanje usmereno ka nastavku komercijalnog kitolova – izjavio je zvaničnik Službe za ribarstvo Šigeto Hase.

Japanci tvrde da ulovljene kitove koriste za ustanovljavanje njihove starosti, stanja i uslova razmnožavanja, dok aktivisti jasno stavljaju do znanja da bi se do takvih podatka moglo doći i bez izlovljavanja ovih sisara. Ne bi trebalo zaboraviti ni da je u Japanu kitovo meso tradicionalni deo ishrane, koga ne žele da se odreknu bez obzira na to što je više vrsta ovih sisara ugroženo, dok su pojedine vrste pred izumiranjem.

Podaci govore da je između 18. i 20. veka izlovljeno više od 90 odsto svetske populacije kitova, zbog čega je komercijalni lov na kitove zabranjen još 1986. godine. Međutim, Japan, kao i Norveška, Island i Farska ostrva, izbegavaju ili otvoreno prkose moratorijumu na lov.

Svake godine ove zemlje ubiju po nekoliko hiljada jedinki ovih visoko inteligentnih i društvenih sisara, često na najbrutalnije načine, poput onih na Farskim ostrvima i u zalivu sela Taidži u Japanu, kada u plitak zaliv sateraju stotine kitova i delfina da bi zatim ručno zaklali jednog po jednog člana iste porodice.

Nažalost, osim borbe aktivista, među kojima prednjači brod “Si šepard”, čija posada često rizikuje život kako bi se isprečila između lovaca i kitova, svet i dalje nije našao rešenje kojim bi nehumano istrebljenje najvećih svetskih sisara bilo zaustavljeno.

 

S. Š.