Naslovna Životinje Felinologija IGROM PROTIV DEMENCIJE

IGROM PROTIV DEMENCIJE

4118
0
PODELI

 

KUĆNE LJUBIMICE SVE VIŠE PATE OD ZABORAVNOSTI

Prema brojnim pokazateljima, sve veći broj kućnih ljubimaca pati od demencije što je najverovatnije posledica njihove nedovoljne aktivnosti u kombinaciji sa neodgovarajućom ishranom. Dok kod pasa demencija dovodi do smrtnog ishoda, mačke postaju trapave i neuobičajeno se ponašaju.

Besciljno životarenje

Brojni su znaci mačije demencije, a najčešći su: zaglavljivanje iza nameštaja i nemogućnost izbavljivanja bez pomoći, često “pozdravljanje” vlasnika, nesnalaženje u prostoru ili pri izboru otvora za prolaz na kućnim vratima, izbegavanje uobičajenih dnevnih aktivnosti, šetanje u krug, izostanak uzimanja obroka ili traženje hrane odmah posle jela… Osim navedenih znakova zaboravnosti, mačka koje pati od demencije besciljno će lutati po kući i zbunjeno gledati u zidove. Ponekad neće prepoznati ukućane, ili će odbijati maženje i bliski kontakt sa vlasnikom.

Mogu se javiti i promene navika u vezi sa spavanjem, kao i problemi sa obavljanjem fizioloških potreba. To se dešava jer zaboravljaju gde se nalazi posuda sa posipom ili postaju nemarne i ne održavaju higijenu kojoj mačke inače posvećuju mnogo pažnje.

Prevencija i prevazilaženje

Uzroci mačije demencije još nisu dovoljno proučeni, ali se kao mogući krivac spominje Alchajmerova bolest i bolesti krvotoka u mozgu.

Postoji mnogo načina na koje vlasnik može pomoći ljubimici da ostane mentalno zdrava i, ukoliko su se već pojavili znaci, da se izbori s ranom demencijom i uspori njeno napredovanje.

Redovna fizička aktivnost, koja utiče na neurone u mozgu, jedan je od preduslova sprečavanja ili ublažavanja demencije. Ishrana ljubimice treba da se sastoji od uravnotežene ishrane obrocima posebno spravljenim za mačke, a treba izbegavati rafinisane ugljene hidrate (zrnevlje, krompir i povrće), čime će se ujedno i uticati na održavanje njene težine.

U poodmaklom stadijumu demencije, ovi saveti neće vredeti, ali će stručna pomoć veterinara uvek biti dragocena.

Vera Ilijin