Naslovna Životinje Felinologija I MAČKA UME DA “TESTERIŠE”

I MAČKA UME DA “TESTERIŠE”

4050
0
PODELI


IZMENJENA ANATOMIJA GORNJIH DISAJNIH PUTEVA MAČKE ČESTO OTEŽAVA DISANJE I MOŽE DA IZAZOVE HRKANJE

 

Dok mačka spava, događa se da škljoca ili škrguće zubima, pravi pokrete njuškom kao da nešto želi da omiriše, a ponekad joj se trzaju šape. A pojedine mace se i oglašavaju tokom spavanja tako što hrču. I to prilično glasno. Vlasnici se ponekad pitaju da li je to znak da s macom nešto nije u redu, iako hrkanje u najvećem broju slučajeva nije znači da postoje zdravstveni problemi.

“Vibriranje” nosa i grla

Hrkanje se javlja u slučaju da prolazi u gornjim disajnim putevima (nos, zadnji deo usta ili grlo) tokom disanja vibriraju i da se to čuje. Ovo se najčešće dešava kad su tkiva gornjih disajnih puteva opuštena, a to je slučaj tokom spavanja.

Kad je u pitanju svet mačaka, hrkanje se najčešće javlja kod persijske i rasa koje imaju zatupast nos. Ljudi su posebnim postupcima prilikom odgajanja tih rasa postigli da one imaju kraće noseve nego što je normalno za mačke, pa su im gornji disajni putevi postali neprirodno krivudavi. Kad se vazduh kreće kroz krivudava tkiva, uobičajeno je da dođe do vibracija i hrkanja. U pojedinim ekstremnim slučajevima, vibracije koje se čuju prilikom disanja mogu se javiti i ako je mačka u budnom stanju. Takvo hrkanje je uobičajeno kod buldoga, ali ne i kad je u pitanju mačka, kod koje to nagoveštava postojanje teškoća u vezi sa disanjem.

Ponekad je hrkanje znak postojanja zdravstvenog problema mačke, kad ona ima preteranu telesnu težinu, odnosno kad je gojazna. Višak kilograma dovodi do nagomilavanja tkiva oko gornjih disajnih puteva, što može da bude okidač za hrkanje.

Pregledom do uzroka

Infekcije gornjih disajnih organa takođe mogu da izazovu hrkanje. One se često javljaju kod mačaka i slične su prehladi ljudi, ali su njihovi izazivači drukčiji. Mačići i odrasle mace koje žive u prihvatilištima veoma su skloni takvim infekcijama, od kojih većina prolazi u roku od dve nedelje, ali pojedina oboljenja ovakvog tipa izazivaju promene na očima, kao i kijanje odnosno pražnjenje sekreta iz nosa.

Postoji nekoliko jednostavnih načina da vlasnik proveri da li mačka hrče zato što ima neki zdravstveni problem. Blago hrkanje koje se javlja dok mačka spava nije povezano s problemima disajnih puteva i, ako se s vremenom ne pojača, verovatno nije u pitanju ništa ozbiljno. Ako hrkanje postaje sve glasnije ili je povezano sa drugim simptomima, kao što su kijanje, kašljanje ili promena apetita, to je verovatno znak postojanja neke bolesti. Ukoliko hrkanje izaziva otežano disanje, podhitno se treba obratiti veterinaru.

Pregled pod anestezijom omogućava veterinaru da utvrdi da li se otežano disanje i hrkanje javlja zbog postojanja stranog tela, tumora ili nekog drugog razloga. Antibiotici mogu da pomognu da se mačka brzo oporavi od infekcije gornjih disajnih puteva i da samim tim olakšaju normalan prolaz vazduhu, i omoguće normalno disanje..

Strana tela

Prisustvo stranih tela (na primer vlati trave) u zadnjem delu usta ili nosa takođe može da izazove hrkanje, kašalj, uznemirenost, pa i infekcije u sinusima.

I tumori “stružu”

I tumori koji se mogu stvoriti u gornjim disajnim putevima ponekad izazivaju hrkanje. Pojedini tipovi raka (limfom, fibrosarkom i adenokarcinom), a i dobroćudni polipi mogu dovesti do hrkanja.

Pripremila Vera Ilijin