Naslovna Životinje Golubarstvo HAVAJSKI PLANINSKI GOLUB

HAVAJSKI PLANINSKI GOLUB

2675
0
PODELI

DONELA GA BURA

 

Tokom istorijskog razvoja, Havajski arhipelag pretrpeo je mnoge promene koje su ostavile dubok trag na ostrvski ekosistem i skoro uništile domorodačku floru i faunu. Umesto izumrlih, stigli su predstavnici novih porodica i vrsta, i u mnogim slučajevima novi migranti bile su ptice. Obično su, nošene vazdušnim strujama, doletale ili su ih na ostrvo donosile bure iz Polinezije, Severne Amerike ili Jugo-Istočne Azije.

Havajski planinski golub pripada grupi novih ptica havajske faune. On je potomak sivkasto-plavog goluba (Columba livia) koji je na ostrvo stigao sa doseljenicima. To je sitna ptica, veličine 20-25 cm, ima raspon krila od 40 cm i dostiže težinu od 200-250 grama. Gnezdi se u visokim šumovitim padinama havajskih gora, a gnezdo uglavnom gradi na zemlji među kamenjem.

Bračno udvaranje

Havajska ostrva siromašna su sa rastinjem, posebno u vulkanskim područjima, gde skoro da nema letećih predatora, ali opasnost vreba od četvoronožnih. To je razlog što havajski golub gradi gnezda na strminama koje su nepristupačne većini predatora.

Havajski planinski golub sačuvao je sve poznate eksterijerne golubije osobine. Ima perje rozikasto-sive boje sa tigrastim šarama na grudima. Na glavi, iznad kljuna i oko očiju proteže se plava maska koja ističe polnu zrelost ptica. Kljun je zadebljao sa širokim rasponom koji pticamai omogućava gutanje celih krupnih plodova. Oglašava se gukanjem, kao mnogi divlji golubovi, ali je ono glasnije i nije melodično kao gukanje njegovog pretka.

Havajski golub nema tačno određen period gnežđenja, jer mu je stanište u tropima, pa se može razmnožavati cele godine. To je monogamna ptica, pa se jedan par gnezdi više godina. Bračno udvaranje sastoji se u igri koju mužjak, naduvene guše izvodi kružeći oko ženke, i lepezasto širi rep i krila ispred izabranice. Vrhunac rituala udvaranja je kompletno podrhtavanje ptice koja deluje kao da je u transu.

Prete im slepi miševi

Gnezdo je primitivno, sastavljeno od gomile neuredno nabacane trave na dnu skloništa. Obično se par gnezdi više godina na istom mestu i svake godine na već postojeću “prostirku” nabacuje novu. Ženka u gnezdo položi 4-6 jaja smeđe boje, koja su radi kamuflaže prošarana bledim pegicama. Na jajima naizmenično leže oba roditelja. Inkubacija traje 16 dana. Mladi se rađaju goli i slepi, progledaju petog dana, a sa 35-37 dana napuštaju gnezdo, potpuno zreli, prekriveni su perjem i spremni za samostalan život. Prve nedelje nakon izletanja iz gnezda roditelji napuštaju mlade.

Havajski planinski golub hrani se raznim vrstama voća koje obilno rađa u nizijama ispod njihovih staništa, a dok prehranjuje mlade, svoj jelovnik obogaćuje i raznim vrstama insekata. U potrazi za hranom poleću u jatima od 200-300 ptica. Najopasniji predatori ovih golubova su ptice grabljivice i krupni slepi miševi koji posebno napadaju mladunce.

Ljubiša Ž. Petrović

PODELI
Prethodni članakIZVIĐAČI ŠTITE MORAVU
Sledeći članakŠLJAKA PREKRILA ZAKON