Naslovna Životinje Kinologija FRIZIJSKI ŠPANIJEL – LJUBIMAC NEMIRNOG KARAKTERA

FRIZIJSKI ŠPANIJEL – LJUBIMAC NEMIRNOG KARAKTERA

4395
0
PODELI

INTELIGENTAN I NEZAMENJIV LOVAC IZ HOLANDSKE POKRAJINE FRISLANDIJE

Frizijski španijel je rasa razvijena pre najmanje četiri veka u holandskoj provinciji Frislandiji. Nastao je ukrštanjem više lovačkih pasa kako bi se došlo do primerka sposobnog da lovi i na suvom terenu i u vodi. Korišćen je u lovu na vidre i drugu vodenu divljač. Nekada je bio veoma aktivan lovac, a danas se koristi za sve namene. Veoma bistar i inteligentan u lovu, frizijski španijel ume da bude i zaštitnički nastrojen pa je neretko korišćen i kao čuvar imanja širom Holandije.

Iako je rasa u ovoj zemlji poznata vekovima, međunarodna kinološka federacija je priznat sredinom 20. veka. Iako su psi gotovo nestali tokom Drugog svetskog rata, odgajivači su održali rasu brižljivim odgajanjem. Po završetku rata, rasa je postala veoma popularna.

Zdepasto telo

To je pas srednje veličine, ni veliki ni glomazan, snažno je građen, kvadratičan i zdepast. Idealna visina mužjaka je 59 cm, a ženki 55 centimetara.

Glava je suva, proporcionalna telu, snažna i jaka. Lobanja i njuška su jednake dužine, pri čemu je lobanja blago ispupčena, odaje utisak da je šira nego duža i blago je zaobljena, pa se stapa sa umereno mišićavim obrazima. Stop je postepen i ne tako naznačen. Njuška je snažna, postepeno se sužava ka nosu, ali ne izgleda špicato. Lični deo je širok i prav. Nosna pečurka je vrlo razvijena, a nozdrve veoma otvorene. Boja nosne pečurke je crna kod crnih pasa i kestenjasta kod jedinki iste boje, dobro je razvijena i nije rascepljena. Nozdrve su vrlo otvorene. Usne su vrlo napregnute i nikada nisu opuštene. Zubalo je jako sa makazastim zagrizom. Uši su usađene dosta nisko, srednje su dužine i oblika mistrije. Dlaka na ušima je karakteristika rase, uvijena je i duga u osnovi uveta, a postepeno se skraćuje ka vrhu, tako da je poslednja trećina pokrivena samo kratkom dlakom. Oči su vellike i ovalne, očni kapci dobro spojeni, a konjuktive nisu vidljive. Oblik očiju, koje nisu ispupčene ni upale je blago iskošen, što psu daje namršten izraz. Boja oka je tamnokestenjasta kod crnih ili crno-belih pasa, a kestenjasta kod pasa smeđe dlake.

Vrat je kratak i snažan, spaja se sa leđnom linijom i formira vrlo otvoren ugao, tako da je glava nisko nošena. Lepo je građen, bez fanona. Grudni koš je širok gledano spreda, deluje šire nego dublje, pa su prednje noge dosta razmaknute. Regija oko grudne kosti nije spuštena niže od laktova.

“Fazonirana” dlaka

Trup je vrlo snažan, rebra veoma zaobljena i dobro razvijena. Leđa su kratka i prava. Sapi su blago spuštene, a krsta jaka. Stomak je blago pribran, a rep dug i uvijen, nošen iznad ili sa strane sapi.

Prednje noge su jake i paralelne. Plećka je dobro povezana. Lopatica je kosa i dobro uglovana, a podlaktica jaka i prava. Došaplja su takođe prava, nikada nagnuta. Šape su okrugle i imaju debele jastučiće, prstisu dobro razvijeni i povijeni. Zadnje noge su jake i dobro uglovane. Butina nije suviše duga. Skočni zglob nisko je postavljen, došaplje je kratko, a šape su okrugle sa dobro razvijenim jastučićima.

Koža dobro prileže uz telo i ne pravi nabore ni fanon. Izuzev glave i nogu, celo telo je pokriveno uvojcima koji se sastoje od nepromočive i guste dlake. Proređeni uvojci ili uvojci od vrlo tanke dlake daju vunast izgled, što predstavlja veliku manu. Sama dlaka je dosta gruba i masna na dodir. Dlaka je jednobojna crna ili kestenjasta, kao i crna sa belim flekama ili kestenjasta sa belim. Prošarana ili pegava dlaka je dozvoljena.

Temperament

Frizijski španijel je miroljubiv pas, ali jogunastog karaktera. Podozriv je prema strancima, pa je idealan kao zaštitnik.

Zdravlje

Kod ove rase kao češći zdravstveni problemi opisane su koronarna arterijska bolest i displazija kukova. Životni vek im je od 12 do 14 godina.

Rasa 8. grupe

Prema klasifikaciji Međunarodne kinološke federacije, frizijski španijel spada u rase 8. grupe, sekcije 3. Standard pod brojem 221 poslednji put je menjan 1989. godine. Podleže ispitu u radu.

Dr. vet. Darko Drobnjak