Naslovna Životinje EGZOTIČNA VRSTA IZ PRIMITIVNIH AKVARIJUMA 19. VEKA

EGZOTIČNA VRSTA IZ PRIMITIVNIH AKVARIJUMA 19. VEKA

3467
0
PODELI

Rajska riba

Poznato je da je Macropodus opercularis, iz plitkih voda jugoistočne Azije, jedna od prvih riba koje su Evropljani gajili u primitivnim akvarijumima krajem XIX veka, a Kinezi verovatno i znatno ranije. Zbog njene egzotične lepote nazvana je rajskom ribom.
Danas postoji dvadesetak veoma bliskih srodnika ove ribe, koje su svrstane u potporodicu Macropodinae, i takođe ih zovemo rajskim, ali su veoma retke, čak i na svetskom tržištu. Sve imaju izduženo, vretenasto telo sa kratkim trbuhom, dugo leđno peraje i tzv. lavirint-aparat, dodatni respiratorni organ koji im omogućava da udišu vazduh van vode.

Mužjaci šarmeri
Najmanji od svih je Parosphromenus deissneri 3,5 cm dug endem sa ostrva Banka u Indoneziji. Mužjak neodoljivog šarma odeven je u crno-belu uniformu sa širokim uzdužnim prugama. Repno peraje ima plavo-crne ili crveno-crne poprečne linije. Ženke su jednolične čokoladne ili svetlosmeđe boje. S obzirom na njihovu veličinu, prijaju im manji akvarijum (do 40 l), sa dosta biljaka i dobrom filtracijom meke i ne previše bazne vode (10-15 dGH i pH oko 7).
Mreste se u pećinicama, a za razvoj ikre potrebno je dodavanje sveže, još mekše vode kisele rekacije (oko 6 pH) i temperature 25-28 stepeni C, dok će viša temperatura ubrzati inkubaciju jajašaca o kojima brine isključivo otac.
Pseudosphromenus cupanus (poznat i pod starijim imenom Macropodus cupanus) i podvrsta P. cupanus dayi (M. cupanus dayi), po današnjoj nomenklaturi posebna vrsta Pseudophromenus dayi, predstavljeni su kao ilustracija u knjizi ,,Akvarijske ribe” Riharda Jeriča, tadašnjeg direktora Akvarija u Mariboru, u Sloveniji, osamdesetih godina prošlog veka, što govori o tome koliko je jugoslovenska akvaristika pratila svetske trendove. Ali, ove ribice do današnjeg dana još niko nije vratio u naše akvarističke prodavnice.

Penasta gnezda
Zapadnoindijski P. dayi je veća riba (maksimalne dužine 7,5cm) sa lepim repnim perajem kopljastog oblika (najduža su srednja perca) crvenkasto-crne osnove oivičene plavim. Blage je naravi, pa se ne sme gajiti sa agresivnim i živahnim ribama. Mresti se u kadicama od desetak litara, bez raspršivača vazduha, u kojima je nivo vode do 10 cm, a temeperatura sa 25 ili 26 stepeni C povišena na 28 stepeni Celzijusa. Preporučuje se pH 7 i tvrdoća oko 10 dGH.
Mužjak gradi mehurasto gnezdo na površini vode, pokatkad ispod biljke, pa čak (retko, u prirodnom staništu) i pod svodovima kamenja i korenja. Oba roditelja se brinu o građi gnezda u koje smeštaju “zalutala” jajašca. Tek izlegla mlađ prvih dana jede samo infuzorije.
P. cupanus iz južne Indije, dug je 6 cm, nema tako lepo repno peraje, ali se dosta razlikuje od svog rođaka. Posle parenja, o ikri se stara jedino mužjak, a ženka se vadi iz mrestilišta. Inkubacija jajašaca je dva dana duža, ali se odvija pri istoj temeperaturi (28 stepeni C), dok larve proplivavaju posle još dva dana.
Vladimir Vuković

Odgajanje mlađi
Za sve tri vrste rajskih riba koristi se isti postupak odgajanja mlađi. Kad ona propliva, izbacuju se roditelji, stavlja stakleni poklopac, uključuje vazdušna pumpa na najmanji režim rada i počinje sa intenzivnom ishranom: najpre infuzorijom (paramecijum, amebe), zatim artemijom i potom dafnijama, rotatorijama, seckanim smrznutim crvićima, suvom hranom… Kako ribice rastu, povećava se nivo vode u kadici i posle 2-3 nedelje se sortiraju po veličini u veće akvarijume sa istim hemijskim satavom vode.