Naslovna Životinje Felinologija Druga dama u kraljevstvu mačaka

Druga dama u kraljevstvu mačaka

6551
0
PODELI

Ovog leta, u Esenu u Nemačkoj održana je Generalna skupština World Cat Federation, najveće svetske federacije ljubitelja mačaka, i tom prilikom Aneliz Hakman, osnivač i predsednica WCF, ponudila je našoj Svetlani Lalović mesto asistenta predsednika.

Razvoj saradnje među više od 280 organizacija i klubova iz celog sveta biće najveći zadatak naše Svetlane, koja je ujedno i prvi međunarodni felinološki sudija iz naše zemlje.

Felinološke sudije su ovlašćene da ocenjuju i rangiraju mačke na zvaničnim međunarodnim izložbama, ali ne treba zaboraviti da su uslovi za dobijanje zvanja međunarodnog sudije veoma strogi.

Budući sudija obuku započinje stažiranjem na međunarodnim izložbama kao stjuard, pomoćnik koji brine o mačkama na izložbama, prezentuje ih sudijama i publici, i brine da ocenjivanje teče bez zastoja. Nakon propisanog broja izložbi i dobrih ocena, stjuard polaže preliminarni ispit i postaje kandidat za WCF sudiju (student judge). Obuka se nastavlja tako što kandidat neposredno učestvuje u suđenjima i komentariše svaku mačku, za šta dobija ocene. Nakon propisanog broja pozitivnih ocena, završenih seminara iz genetike mačaka i drugih uslova, kandidat polaže sudijski ispit. Svetlana je završni ispit položila na Svetskoj izložbi mačaka u Minsku, gde je bilo prisutno više od 400 najlepših mačaka iz celog sveta.

Prva Svetlanina misija bila je u Šangaju, na “Pet Fair Asia”, najvećoj dalekoistočnoj manifestaciji posvećenoj ljubimcima.

(Opširnije u štampanom izdanju Zova)