Naslovna Događaji Akcije DODELJENI ZELENI I CRNI LIST

DODELJENI ZELENI I CRNI LIST

3339
0
PODELI

Najstarija ekološka akcija u Srbiji, ove godine organizovana je 34. put. Pokrenuli su je Ekološki magazin “Čekajući vetar”, Drugog programa Radio Beograda, i Društvo za čistoću vazduha Srbije još 1983. Poslednjih osam godina, partner Beograda 2 je Pokret gorana Vojvodine. U završnici Akcije, tradicionalno se dodeljuje deset “Zelenih” i jedan “Crni list”. Od predloga koje su kandidovali novinari ekoloških rubrika iz čitave Srbije, kao i građani, dobitnike je odabrao žiri sastavljen od članova Drugog programa Radio Beograda i Pokreta gorana Vojvodine.

“Zeleni list”, priznanje za očuvanje životne sredine u 2016. godini, dobili su: Vjekoslav Joksimović Veka za podizanje ekološke svesti na području Opštine Prijepolje, Dečja televizijska serija “Uprirodi se” za popularizaciju zaštite životne sredine kod najmlađih televizijskih gledalaca, Izviđački odred “Zavičaj”, Vranje za aktivnosti na čišćenju i očuvanju vodotoka Južne Morave. Dobitnici “Zelenog lista” su i Kancelarija za energetski menadžment, Vrbas, za energetsku sanaciju javnih objekata i podizanje svesti o energetskoj efikasnosti, Nj. e. ambasadorka Francuske Kristin Moro za izuzetni doprinos zaštiti životne sredine u Republici Srbiji.

Priznanje su dobili i dr Ljiljana Đurović za ekološki kalendar i aktivnosti na zaštiti životne sredine u školama, Majkl Roman za dobro učinjeno Palićkom i Ludaškom jezeru, dr Saša Marinković za rad na spasavanju i očuvanju kolonije beloglavog supa u kanjonu Uvca i na Staroj planini, Udruženje “Gea”, Pirot, za akcije na očuvanju životne sredine u Opštini Pirot, Udruženje “Zooplanet”, Niš, za kontrolu i očuvanje divljih životinja u naseljenim mestima i pružanje pomoći građanima. Specijalno priznanje “Zeleni list” dobili su: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode za 50 godina postojanja, Mladi istraživači Srbije za 40 godina postojanja, Porodica bistrih potoka za 40 godina postojanja.

Dobitnik “Crnog lista” je Kompanija “Eko 21”, Dobrica, za nepropisno odlaganje opasnog otpada.

Izvor : RTS
Foto : M. Milosavljević