Naslovna Životinje Kinologija DA LI JE ZIMSKA ODEĆA I OBUĆA ZA PSE POTREBA ILI HIR...

DA LI JE ZIMSKA ODEĆA I OBUĆA ZA PSE POTREBA ILI HIR VLASNIKA DA SE PRIVUČE PAŽNJA

6328
0
PODELI

 

 

Kratka dlaka traži jaknu

 

Zimska odeća i obuća za pse, smatraju neki, štite kućne ljubimce od kiše, vetra, hladnoće i soli koja se posipa po ulica, i deo su brige o njihovom zdravlju. Nasuprot tome ima onih koji su ubeđeni da je sve rase pasa priroda dovoljno zaštitila od vremenskih neprilika, da im odeća kao vid zaštite nije potrebna već je reč o hiru vlasnika i želji da se privuče pažnja.

 

Male rase najugroženije

– Pojedinim rasama pasa – ističe dr vet. med Nikoleta Kostić Novak iz Veterinarske klinike “Novak” – zimska odeća je neophodna, jer nemaju dobro razvijen sistem termoregulacije tako da se teže adaptiraju na niske temperature. Najčešeće je reč o psima lakšim od deset kilograma među kojima su čivave, patuljaste pudle, bišoni, maltezeri… Čak i nekim većim kratkodlakim psima među kojima su doge, bokseri.., pa čak i kane korso, dodatna zaštita je neohodna, jer posle pete godine imaju probleme sa lokomotornim sistemom, pa izlazak na nisku temperaturu i visoku vlaga mogu da prouzrokuju tegobe. U zimskim uslovima je, ipak, najneophodnija zaštita psima koji pripadaju golokožim rasama.

Na pitanje da li psi rado nose odevne predmete, naša sagovornica kaže da ih najčešće u početku odbijaju, ali da vlasnici strpljivim pristupom mogu relativno brzo da ih naviknu na to.

– Da bi se psi privikli na odeću, važno je da im se jesenja ili zimska garderoba nekoliko puta nakratko obuče u stanu i da za to dobiju nagradu. A kad taj period adaptacije prođe i temperatura se spusti ispod nule, sigurno da neće imati ništa protiv da ih nešto greje i štiti od vlage – ističe dr Nikoleta Kostić Novak.

Kada je reč o čizmicama ili cipelicama za šape, naglašava dr Novak, psi ih po pravilu teško prihvataju. U tom slučaju kao zaštita od snega, a posebno soli kojim se posipaju ulice, mogu da se koriste bebi vazelin ili druge kreme koje će se posle šetnje oprati tokom kupanja.

Pojedini veterinari ističu da je zaštita od hladnoće i vlage potrebna i psima koji su ostali bez dela dlake, imaju povredu koja bi trebalo da se zaštiti od vlage ili hladnoće dok se ne izleči, starijima jer im je oslabljena cirkulacija…

– Nisam smatrao da je psu potrebna garderoba, ali kada sam pretprošle zime morao dva puta da vodim ljubimca kod veterinara i lečim ga od respiratornih problema, dijareje i povraćanja, kupio sam mu jaknu. Obavezno ga obučem kad je temperatura ispod nule i zaveje sneg. Od tada se moj jazavičar tokom zime nije razboleo – kaže Radovan Stanić iz Beograda.

 

Obavezne samo cipele

Prema rečima dr vet. med Klare Ćurčin iz Veterinarske ambulante “Intervet”, odeću i cipele tokom zime, ali i leti, treba da nose samo golokoži psi, jer nemaju nikakvu zaštitu od UV zraka niti od niskih temperatura. Predstavicima ostalih rasa odeća koja štiti od kiše i hladnoće nije potrebna, osim u slučaju da vlasnik ne želi manje obaveza po povratku iz šetnje, ili da mu ljubimac bude u trendu.

– Čak je i malim rasama pasa dovoljno da se, po izlasku iz toplog doma na nisku spoljašnju temperaturu, zagreju petominutnim trčanjem za lopticom ili s vlasnikom. Dodatna zaštita im nije potrebna. Osim toga, zbog lakšeg oblačenja, kroj oko osamdeset procenata zimske odeće za pse nije funkcionalan i ne štiti delove tela koji su najugroženiji. Ako, ipak, vlasnici žele da zaštite ljubimca, kabanica je u tom smislu mnogo funkcionalnija od zimske jakne ili kaputića.

Prema mišljenju dr Ćurčin, važnije je da psi tokom zime, ali i leti, nose cipelice kao zaštitu za šape. To, ističe ona, mnogi vlasnici prenebregavaju, jer im je, pre svega, teško da ljubimca, dok je štene, naviknu da nose obuću. A ona leti štiti od vrelog asfalta ,a zimi od povreda izazvanih oštrim predmetima pokrivenim snegom ili ledom. Naša sagovornica takođe ističe da psi koji nose obuću nikade nisu imali probleme sa “popinim prasetom”.

Od kabanice do skafandera

Specijaliziovane prodavnice, najčešće po principu onlajn kupovine i uz kućnu dostavu, ali i pet šopovi osim skafandera, kabanica, kaputa, čizmica i džempera nude i različite modne odevne predmete poput trenerki, pantalona, odeće za svečane prilike…

 

Skafanderi s kapuljačom koštaju od 2.500 do 3000 dinara, čizmice su oko 2000, kabanice 1500, jakne od 2000 do 3000, kišni mantili od 500 do 2.500…

K.Kubiček