Da li redovno vodite ljubimca na vakcinaciju?
Da
Ne
Vrhunski odziv
CACIB BAR I CAC PETROVAC U OKVIRU ADRIATIC CUP-a U CRNOJ GORI
BIS Bar - keri blu terijer

Piše Miodrag Vreteničić
U okviru III Adriatic Cup-a održana je Međunarodna izložba pasa svih rasa u Baru 13. juna 2007.g. u parku Hotela "Sidro" i dan kasnije Savezna izložba pasa svih rasa u Petrovcu, na fudbalskom stadionu. U zajedničkom katalogu izložbe našla su se imena 582 izlagača od kojih je preko 500 bilo inostranih iz 30 evropskih zemalja, te Japana i Izraela. Pse su ocenjivali: Nikola Sjekloća, Pero Sjekloća i Vojo Brajović iz Crne Gore, Mahmud Al Dagistani i Vladimir Žižakov iz Srbije, Denis Kuzelj i Strefan Šinko iz Slovenije, Paul Stanton iz Švedske, Monique van Brempt iz Belgije i Alexey Belkin iz Rusije.
Dalje...

Šaran kapitalac
ZAVOJSKO JEZERO
Piše V. Ć.
Pecaroš iz Bele Palanke Bratislav Radenković upecao je na Zavojskom jezeru na Staroj planini šarana teškog 17.1 kilogram dužine 90 centimetara (na slici).
Bratislavu je ovo prvi ovakav primerak šarana, koji je zagrizao na kukuruz šećerac. Riba je upecana nedaleko od staroplaninskog sela Pakleštica, gde su ovakvi primerci gotovo redovna pojava.
Radenković je, inače, predsednik Organizacije sportskih ribolovaca “Banjica” iz Bele Palanke, ali je redovni posetilac Zavojskog jezera.
Dalje...

Otežano gutanje
PRI OBOLENJU JEDNJAKA DOLAZI DO ZADRŽAVANJA HRANE I POVRAĆANJA
Piše Aleksandra Jelesijević Gligorić Dr vet med
Jednjak je organ sistema za varenje koji povezuje ždrelo i želudac.Po anatomskoj građi je mišićna cev koja je kolabirana kada je prazna, ali se može jako rastegnuti u procesu gutanja kako bi mogla primiti tečnost i hranu. Na gornjem delu jednjaka formiran je mišićni sfinkter koji, kada je zatvoren, sprečava vraćanje i aspiraciju hrane. Vratni deo jednjaka kod psa nalazi se levo od dušnika, a zatim prelazi iza njega. Tu započinje grudni deo jednjaka koji je ujedno I njegov najpokretljiviji deo,koji prolazi kroz mediastinum.
Dalje...

Fotogenična lepotica
CRVENOOKA ŽABA JEDNA JE OD NAJLEPŠIH PREDSTAVNIKA SVOJE VRSTE
Piše Mr Saša T. Živanović
Jedna od najlepših predstavnika žaba je crvenooka žaba. Pripada familiji Hylidae. Njen latinski naziv je Agalychnis callidryas, a na engleskom je poznata kao Red-Eyed Tree Frog. Ime je dobila po svetlo crvenim očima. Ima svetlo zeleno telo , sa plavim i žutim prugama sa strane. Takođe, ima zanimljive narandžaste prste na nogama, kao da ima rukavice. S pravom je smatraju najlepšom žabom, a uz to je i vrlo fotogenična.
Dalje...

Tekija zove!
OVOG VIKENDA NAJVEĆE TAKMIČENJE U LOVU SOMA BUĆKOM
Piše V. Petrin
"Prestonica somova", cvetna varošica Tekija kod Kladova, prva u svetu dobija školu za "bućku" za vreme Svetskog prvenstva u lovu soma "Zlatna bućka Đerdapa", koje se održava narednog vikenda (16.- 19. avgust).
Dalje...U ovom broju:


Uglađena narav
Sve veće omasovljenje izložbi rasnih pasa, popularnost kinologije kao hvale vrednog i lepog hobija ali i njegova komercijalizacija imaju i svoju tamnu stranu. Početak XXI stoleća u SAD gde je komercijalizacija sveta koji se vrti oko izložbi otišla najdalje, obeležio je zabrinuti protest što se postepeno stvara nekakav novi anatomski globalizovani „izložbeni pas“.
                                                  
I prirodno i veštačko
Klen je jedna od retkih riba koja na malim rekama salmonidnog i mrenskog regiona uspešno može da se lovi i usred leta, kada su ove tekućice po pravilu izuzetno niske i bistre. Većina ribolovaca ovog svaštojeda peca na najrazličitije prirodne mamce.
                                                  
Ruski beleg na Arktiku
Ruska ekspedicija koja je istraživala dno Arktičkog okeana boravila je na Severnom polu. Dve mini podmornice su se, kako je i planirano, spustile na dno okeana, na dubinu od više od 4.000 metara i postavile rusku zastavu na okeansko dno.
                                                       
Istrošene staze
Na trkalištu kraj Careve ćuprije 29. jula 2007.g. održan je sedmi trkački sastanak. Prema propozicijama \\\"Hipos\\\"-a, trke dvogodih galopera su sve učestalije kako bi se pripremili za glavne dvogodačke okršaje u septembru (Kostolac) i oktobru (Memorijal Antonija Karnera).
                                                       
Recept za dug život
Mada smo svesni da je mačji vek mnogo kraći od ljudskog i da naša ljubimica neće zauvek ostati uz nas, želimo da živi što duže i da pritom bude u dobroj kondiciji, zdrava i zadovoljna.
                                                       
Vrt vedrih boja
Setvom i sadnjom dvogodišnjih cvetnih vrsta obezbedićete sebi, u rano proleće, vedre boje uvašem vrtu, terasi ili balkonu. Ukoliko volite zvončiće (Campanula medium), šeboj (Cheiranthus cheiri), dan i noć (Viola trcolor) ili spomenak (Myosotis alpestris) onda je sada pravo vreme da ih posadite.
                                                       
Tekija zove!
\\\"Prestonica somova\\\", cvetna varošica Tekija kod Kladova, prva u svetu dobija školu za \\\"bućku\\\" za vreme Svetskog prvenstva u lovu soma \\\"Zlatna bućka Đerdapa\\\", koje se održava narednog vikenda (16.- 19. avgust).