Naslovna Lov i ribolov Ribolov ČAROLIJA MANASTIRSKOG RIBNJAKA

ČAROLIJA MANASTIRSKOG RIBNJAKA

5679
0
PODELI

PORODIČNI POSAO PORODICE UROŠEVIĆ

U neposrednoj blizini manastira Rače, uz samu manastirsku ogradu, zahvaljujući blagoslovu igumana oca Save, izgrađen je pastrmski ribnjak manjeg kapaciteta sa tri bazena, a na ekonomskom delu napravljen je i veliki šaranski ribnjak. O pastrmskom ribnjaku, već petnaest godina brine se Radomir Urošević iz Bajine Bašte.

– Uzeo sam ribnjak pod zakup, pa od rada imamo koristi i manastir i moja porodica. Supruga Slavica, sin Igor i kćerka Tamara rade zajedno sa mnom, ima dosta posla, ali se solidno živi – kaže Radomir Urošević.

Iz ovog ribnjaka, godišnje se tržištu isporuči oko 3,5 t uglavnom filetirane i dimljene pastrmke. Uroševići snabdevaju ribom posetioce manastira, najčešće Beograđane i Novosađane, ali i veće potrošače. U letnjim mesecima, ovo mesto postaje turistička meka, jer svi žele da se odmore u maloj ribarskoj čardi gde mogu da uživaju u pečenoj pastrmki, siru i kajmaku, jogurtu, kiselom mleku, proji, kačamaku, manastirskom vinu i drugim đakonijama, uz šum rečice Rače.

Da ovim vrednim ljudima ne bude sve baš potaman, postarala se ljudska nebriga.

– Imamo probleme sa otpadnim vodama koje dolaze tokom rečice Rače iz turističkih naselja na Tari, pa je u vodi povećana koncentracija amonijaka – ističe naš sagovornik. – Srećom, na stotinak metara pre ulaska u ribnjak, voda prolazi kroz manastirsku mini-hidrocentralu i tom prilikom dolazi do njenog raspršavanja, čime se obogaćuje kiseonikom.

Tekst i foto: M.Andrić