Naslovna Životinje Felinologija BUNTOVNE S RAZLOGOM

BUNTOVNE S RAZLOGOM

5282
0
PODELI

 

FELINOLOGIJA

ZAŠTO POJEDINE MAČKE NE VOLE DA IH VLASNICI MILUJU I KOJA SU MESTA NA NJENOM TELU ZA “IZBEGAVANJE”

 

Ukoliko ste vlasnik mačke, verovatno ste se našli u situaciji u kojoj vaša umiljata ljubimica, dok je mazite, iznenada pobegne i smesti se na neko bezbedno mesto, udaljenom od vas. Može čak da se desi i da vas ogrebe ili gricne, a vi ostanete iznenađeni pitajući se šta se s njom desilo.

Kako su ustanovili felinolozi, da bi ljubimica uživala u maženju, vlasnik prema njoj treba da se ponaša kao da pripada njenoj vrsti, odnosno da se ponaša kao ona. Mačke imaju naviku da jedna drugoj ližu i čiste krzno, čime pokazuju naklonost. Međutim, ovaj način pokazivanja odanosti nije primeren u relaciji vlasnik-mačka. Ljubimice koje imaju međusobni prijateljski odnos sklone su da se međusobno ližu po mestima na kojima ima mnogo karakterističnih mirisnih žlezda – usne, podbradak i obrazi, prostor između očiju i ušiju i prostor oko korena repa. Dok se trljaju jedna o drugu na tim mestima, mačke razmenjuju i prepoznaju mirise, što učvršćuje njihovo poverenje i prijateljstvo.

(Ne)poželjni delovi

Kako je ustanovljeno, mačka voli da joj neko mazi određena mesta na telu. Po svemu sudeći, podbradak je mesto čije blago milovanje im posebno prija, naročito mesto na kome se vilične kosti spajaju sa lobanjom, a bogato je žlezdama koje ispuštaju mirise.

Obrazi iza brkova su deo tela ispunjen žlezdama koje ispuštaju mirise. Izgleda da maca zaista voli kad je mazite po delovima tela gde su smeštene žlezde koje ispuštaju mirise, jer kad ih milujete, žlezde ispuštaju mirise čime vas mačka “obeležava”.

I u korenima ušiju ljubimice takođe postoje žlezde koje ispuštaju mirise. Po svemu sudeći, obeležavanje služi tome da mačka “označi” svoju teritoriju, a samim tim i vlasnika, svojim mirisom koji joj je prijatan i bezbedan. Zato je mački omiljena zabava da se glavom i drugim delovima tela, u kojima su smeštene mirisne žlezde, trlja o predmete po kući i o vas.

Koren repa je jedno od zabranjenih zona mačijeg tela koje bi vlasnici trebalo da izbegavaju. Međutim, pojedine mace uživaju i u maženju tog dela tela, što umeju da proprate glasnijim predenjem i podizanjem korena repa.

Primećeno je da većina mačaka ne voli da ih neko mazi po stomaku. To je instinktivna reakcija, kao sećanje na pretke koji bi se takvim stavom tela u prirodi izložili napadima predatora. Najranjivije mesto na telu vaše ljubimice je stomak, jer su ispod te površine, prekrivene svilenkastom dlakom, smešteni gotovo svi njeni vitalni organi.

Većina kućnih mačaka instinktivno skriva stomak, ali pojedine mace ipak uživaju u njegovom maženju, što je znak da imaju veliko poverenje u vas.

Pritajena agresija

Mace koje ne vole da se maze na bilo koji od navedenih načina, svoje negodovanje mogu da pokažu ne samo tako što će pobeći od vlasnika, već može da se desi i da agresivno nastupe, grebanjem ili ujedanjem. Ako vaša ljubimica pokaže znake agresije dok je milujete, to može da deluje zbunjujuće, naročito ako je pre toga prišla tražeći pažnju.

Mačije “upoznavanje”

Kod nekih mačaka postoji ograničena sklonost kad je u pitanju maženje, odnosno takve jedinke teško podnose milovanje i ukazivanje pažnje. U svakom slučaju, mačku ne treba primoravati na maženje, niti je silom zadržavati ukoliko pokaže odbojnost.

Vera Ilijin