Naslovna Životinje BROJNI I RAZNOVRSNI RAZLOZI ZBOG KOJIH JE POTREBNO OBRATITI SE ZA POMOĆ...

BROJNI I RAZNOVRSNI RAZLOZI ZBOG KOJIH JE POTREBNO OBRATITI SE ZA POMOĆ VETERINARU

3015
0
PODELI

Mačke kao hitni slučajevi

Prilično je uznemiravajuće videti mačku koja pati zbog nečega, pogotovo ako niste sigurni da li je reč o situaciji zbog koje treba hitno reagovati. Ukoliko niste sigurni o čemu je reč, obratite se veterinaru, ali nije zgoreg znati izvesne stvari koje ukazuju na potrtebu brze reakcije.

Otežano disanje
Gušenje može biti ozbiljan problem, čak i ako se simptomi odmah izgube, jer nedostatak kiseonika ili tečnost u plućima izaziva gušenje. Svaka pojava otežanog disanja je ozbiljan problem i potrebno je odmah se obratiti veterinaru. Često je potrebno i snimanje mačke rendgenom da bi se procenilo u kakvom su stanju pluća i disajni putevi.
Ako maca kašlje, za to može biti “krivo” nekoliko uzroka, kao što su: prisustvo virusa, bakterija, pneumonija izazvana gljivicama, alergijski bronhitis, pa i urođeno srčano oboljenje. Kašalj može da ugrozi disanje, zbog čega mačku treba odvesti na pregled.

Povraćanje i dijareja
Uzroci ovih poremećaja su višestruki: dijareja se javlja posle iznenadnih promena u hrani, zbog parazita, kao loša reakcija na neku vrstu hrane, zarazna bolest, trovanje i drugi uzroci. Pojedini slučajevi povraćanja i dijareje mogu da budu blagi i brzo prestaju. Međutim, postaće opasno ako dugo traju. Mačka će brzo dehidrirati, i simptomi će se drastično pogoršati.
Povrede
Ako mačka provodi deo dana napolju, može zadobiti povrede ukoliko je udari automobil, napadne je druga mačka ili neka životinja, ako padne s visine ili se desi bilo šta drugo. Povrede mogu izazvati krvarenje, šok, prelom kostiju, spoljašnje rane, inutrašnje krvarenje, povrede unutrašnjih organa i bol. Sve to može ugroziti život vaše ljubimice, pa je pregled kod veterinara neophodan.

Otrovne materije
Među najopasnije supstance, koje su sastavni deo vaše svakodnevice u domu, a mogu nauditi mački su pojedine vrste biljaka, antifriz, sredstva za čišćenje, lekovi, proizvodi za održavanje bašte (đubriva), čokolada, otrovi protiv glodara i insekata…

Strano telo
Mačke su po prirodi veoma radoznale, pa su sklone gutanju stranih tela, što može izazvati njihovo zaglavljivanje u crevima, ili njihovo pucanje. Osim toga, strano telo se može isprečiti u grlu ili jednjaku mačke i dovesti do gušenja i čak smrtnog ishoda. Naročito su opasni predmeti poput konca, kanapa, traka i sličnog

Alergijske reakcije
Uzroci mogu biti raznoliki, od alergijske reakcije na neku vakcinu ili ujed unsekta, a najozbiljniji oblik je anafilaktički šok. On se ispoljava kroz povraćanje, dijareju, otežano disanje i gubitak svesti. Alergijske reakcije se ispoljavaju i kao balavljenje, pena na ustima, ili svrab. Ako pretpostavljate da se to dešava vašoj ljubimici, odmah je odvedite veterinaru.

Bolovi
Javljaju se iz raznih razloga, a njihovo postojanje može se ispoljiti kroz nemirno šetanje, uznemirenost, ubrzan rad srca ili agresivnost. Artritis, bolesti zuba i povrede su najčešći uzroci bolovima, pa mačku što pre odvedite veterinaru.

Napadi
Javljaju se povremeno, kad se u mozgu odvija neuobičajena električna aktivnost. Mogu da ih izazovu problemi u lobanju (epilepsija, tumor ili otok na mozdu), ili problemi koji nemaju veze sa lobanjom, poput niskog nivoa šećera u krvi ili poremećaja u vezi sa elektrolitima. Napadi se mogu javljati pojedinačno ili u nizu, u bilo koje vreme i sa bilo kakvom učestalošću. Ako mačka ima napade, hitno je transportujte veterinaru, jer joj je život ugrožen.

Teškoće s mokrenjem
Ovi simptom ukazuju na postojanje neke infekcije u organima za mokrenje (kristali ili kamen u bubregu ili mokraćnim putevima). Upale, rak, pa čak i stres mogu izazvati poremećaje u izlučivanju urina. Ako mačka ne može da mokri i vidite da se muči zbog toga, odmah je odvedite na pregled.
Rane zadobijene u tučama
Svaka ovakva rana zahteva veterinarsku intervenciju, jer ako se inficira, može se zagnojiti. U početku se javlja vodenkasti otok pod kožom, koji zatim puca i prazni se, ali ako se situacija ne drži pod kontrolom, rana će se više puta zagnojiti. U tom slučaju, mački će biti potrebni antibiotici, a veterinar će očistiti ranu i ukloniti izumrlo tkivo.
U svim ovim situacijama važno je da vlasnik sačuva prisustvo duha, što nije lako ako gleda patnje svoje ljubimice. Treba imati na umu da su ovo okolnosti u kojima mačka može postati agresivna, jer trpi bolove ili se plaši. Zato joj treba obazrivo prići, sa zaštitnim rukavicama na rukama, jer se može desiti da zapadne u neko stanje koje zahteva hitnu intervenciju. Ukoliko je vlasnik zaštićen od njenih ujeda ili grebanja, lakše će vladati situacijom..
Vera Ilijin