Naslovna Fenomeni BROJNE SU ŽIVOTINJE KOJE U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI SIMBOLIZUJU ZDRAVLJE, DUGOVEČNOST I BLAGOSTANJE

BROJNE SU ŽIVOTINJE KOJE U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI SIMBOLIZUJU ZDRAVLJE, DUGOVEČNOST I BLAGOSTANJE

2743
0
PODELI

FENOMENI

 

 

Prase i zec sreću dele

 

Kad se kazaljke poklope i označe da nova godina smenjuje staru, tradicija je da jedni drugima poželimo sve najlepše u mesecima koje će uslediti. Zdravlje, sreću i blagostanje, najčešći “predmet želja” u najluđoj noći, na različitim meridijanima simbolizuju i pojedine životinje. Zbog toga nije redak slučaj da se, uz iskazivanje najlepših želja, širom planete poklanjaju figurice ili slike nekih životnja. Osim toga, i na bogatoj novogodišnjoj trpezi nalazi se pečenje, kao i slatkiši u obliku određenih životinja koje donose zdravlje, sreću i blagostanje.

 

Dobitak i na tomboli

Ma kako ne prvi pogled bilo čudno, jedna od životinja koja se u velikom delu Evrope, ali i u drugim delovima sveta, smatra simbolom blagostanja, napretka, sreće i bogatsva je svinja, odnosno prase. Veruje se da ove životinje ne zahtevaju mnogo truda da bi se gajile, a i na svet donose brojne mladunce što obezbeđuje siguran izvor hrane i izvesniju budućnost članovima porodice tokom dužeg perioda. Zbog toga je u novogodišnje noći u brojnim zemljama pečeno prase jedan od obaveznih “detalja” na prepunoj trpezi. To, veruje se, predskazuje da će hrane i u danima koji slede biti u izobilju.

Tako je i na našim prostorima. Uostalom, još nisu izbledela sećanja na prizore sa gradskih ulica po kojima su, pre dočeka nove godine, išli rođaci sa sela, “naoružani” na ražnju pečenim prasićima, uvijenim u pak papir i namenjenim onima koji žive u višespratnicama. Osim toga, na nekad vrlo popularnim masovnim dočecima nove godine u restoranima, glavni dobitak na tomboli obavezno je bilo pečeno prase.

Istu svrhu na trpezama žitelja pojedinih zemalja imaju i prasići od marcipana ili keksići u obliku praseta. U nekim zemljama Evrope, Kini i još nekoliko azijskih zemalja, osim sreće i blagostanja, svinja simbolizuje i strpljenje, kao i mogućnost brze “oplodnje” novca. Stoga ne čudi što je kasica u koju se stavlja sitan novac za crne dane u obliku svinje ili praseta. Prase, takođe, simboliše i stalni napredak jer, kažu, ne ume da ide unazad.

 

Kad cvrčak zaćuti

Zec je, prema predanju, simbol sreće, ali i plodnosti. To je razlog što se, kad se kazaljke i svi na dočeku poljube, u pojedinim zemljama daruju figurice ili posluži keks u obliku zeca. Posebno se to daruje onima kojim je fortuna okrenula leđa, da bi bili srećniji nego do tada. Ove poklone dobijaju i oni koji još nisu roditelji, kao i buduće majke, da se trudnoća srećno okonča. Zec je, osim toga, simbol novog početka i želje da se zima što lakše prebrodi do proleća.

U drevnim kulturama cvrčak je bio simbol sigurnosti, sreće, preporoda i udobnog života. Istočni narodi su zbog toga odvajkada želeli da im ovaj insekt bude u blizini doma, a neretko su ih i čuvali kao kućne ljubimce u kavezima od bambusa. Jer, ovaj insekt prestane da se oglašava čim se u blizini pojavi potencijalni neprijatelj, pa je njegovo “ćutanje” znak kako nešto nije u redu i da oprez nije na odmet.

U Evropi je cvrčak odvajkada simbol sreće u kući i smatra se da, ako neko usmrti ovog insekta, neće imati sreću narednih nekoliko godina. Verovatno zbog dugog procesa razvoja kroz koje prolazi (dve do 5 godina), cvrčak je i simbol novog života, pa je njegova figurica idealan poklon u trenutku prelaska iz stare godine u novu. U Kini je rasprostanjeno ubeđenje da cvrčci od žada obezbeđuju večan život i da će osobe koje taj talisman nose na lančiću biti srećne i imati produženu mladost. Jer, reč je o insektu koji živi duže od sedamnaest godina! Figura cvrčka od žada popularan je poklon za novu godinu i među žiteljima Hongkonga, jer se veruje da pospešuje nove ideje i omogućava “veliki povratak” posle perioda stagnacije.

Kornjača simbolizuje dug život, pa se u novogodišnjoj noći s tom namerom i poklanja, bilo kao kućni ljubimac, bilo kao figurica. U pojedinim zemljama smatra se simbolom mudrosti i izdržljivosti, pa se daruje onima koji su brzopleti ne bi li prihvatili princip “tiha voda breg roni”. Živu kornjaču, kao i njenu figuricu ili sliku, u istočnim civilizacijama smatraju i simbolom sreće. Nije redak slučaj da se oklop kornjače i usitni, a dobijeni prah nosi u medaljonima na lančicu oko vrata, jer se veruje da će se na taj način obezbediti zdravlje, sigurnost i skladan život.

 

Blagostanje i brojna porodica

Žaba se u mnogim drevnim kulturama povezuje sa kišom, a s obzirom na to da od padavina zavisi uspešnost žetve, ovaj je vodozemac na listi životinja koje su simbol blagostanja i sreće. Svojevremeno su i kopče na odeći Kineza bile u obliku žaba, jer se smatralo da će na taj način privući sreću i uspeh. Osim toga, žabe se smatraju simbolom plodnosti i bogatstva tako da se u novogodišnjoj noći poklanjaju figurice u obliku ovih vodozemaca sa željom da onaj kome se daruju ima brojnu porodicu i da mu ne nedostaje novac.

Bubamara, prema verovanju, donosi prosperitet, sreću i blagostanje, a smatra se da oslobađa od svakodnevnih problema, donosi strpljivost, štiti decu od bolesti, a bolesnima skoro ozdravljenje. Stoga nije redak slučaj da se za novu godinu poklanja broš u obliku ovog insekta, posebno deci.

U istočnjačkim civilizacijama slon je simbol bogatstva, moći, snage… Figurica ove životinje simbolizuje nepobedivost i zaštitu od negativnih sila, a ako su dve ili tri u kompletu, veruje se da donose porodičnu sreću. Smatra se da će onaj ko na lančiću nosi provezak u obliku slona imati sreću na poslu i da će mu samopouzdanje biti veće. U hrišćanskoj simbolici, slon znači umerenost, strpljenje i odgovornost s obzirom na to da vodi veliku brigu o potomstvu i ostalim članovima krda. Slon je, takođe, simbol upornosti i odanosti, pa se preporučuje da njegovu figuricu, ako je dobijete kao poklon za Novu godinu, stavite u blizini vrata ili na policu sa knjigama, jer u tom slučaju donosi sreću i dug život.

Ždralovi, medved, zlatne ribice…

* Dobro zdravlje, dugovečnost, mudrost, bogatstvo i harmoniju u porodičnim odnosima u Kini simboliše par ždralova. Zbog toga se za Novu godinu bliskim i prijateljima vrlo često poklanjaju figurice ovih ptica.

* Na Dalekom istoku i u antičkoj Grčkoj, zlatna ribica je bila simbol sreće, bogatstva, mudrosti, dugog života, plodnosti i harmonije u braku ili vezi, a u starom Egiptu smatralo se da zlatne ribice kao kućni ljubimci obezbeđuju sreću porodici.

* U Kini je slepi miš simbol sreće i dugog i srećnog života, tako da se za Novu godinu poklanjaju amajlije ili privesci u obliku ove životinje. Često se povodom novogodišnjih praznika u Kini šalju i čestitke sa slikom slepog miša i na taj način želi mnogo zdravlja onom kome je upućena.

* S obzirom na to da je ulovljen medved za duži rok obezbeđivao hranu članovima plemena severnoameričkih Indijanaca, ali i žiteljima Sibira i Skandinavije ova životinja je simbol blagostanja. Slično se veruje i za jelena koji je i simbol sreće, snage, izdržljivosti i dugog života.

* Veruje se da i delfini donose sreću, jer su moreplovci, kad bi ih ugledali, znali da je kopno u blizini.

* Pojedini narodi veruju da je simbola sreće i zečija šapa. Veruje se da, osim što donosi sreću, zadnja zečija noga pomaže začeću. Zubi aligatora, prema afričkom verovanju, donose sreću kockarima.

Karlo Kubiček