Naslovna Životinje Felinologija Borba mirisima i trnjem

Borba mirisima i trnjem

2955
0
PODELI

Mnogi ljubitelji mačaka žive sa svojim ljubimicama u kući koja ima veliku baštu sa zasađenim voćem, povrćem, cvećem, začinskim biljem… Kućna mačka najverovatnije će biti pažljiva prema biljkama, pogotovo ako se vlasnik potrudio da je vaspita. Međutim, gde se nađe jedna mačka, pogotovo ženka, posle izvesnog vremena stižu posetioci jačeg pola koje često ne možemo da oteramo iz vrta gde prave džumbus. Nije neuobičajeno da lepa bašta koju posećuju mačke oba pola iz nekog razloga postane njihovo utočište, sa svim propratnim mačjim “belezima”, počev od mirisa i dlaka, preko hrane do telesnih izlučevina.

Borba protiv neželjenih posetilaca u bašti, ali i neposlušne kućne ljubiice koja pokazuje više radoznalosti nego vaspitanja, nije nimalo laka, pogotovo ako je vlasnik doma veliki ljubitelj ovih ivotinja i “nema srca” da ih kažnjava zbog štete koju naprave. Ipak, postoje “cake” koje će odbijati mačke da dolaze u cvetne bašte ili onemogućavaju neželjene goste da se vraćaju. Mačke veoma brzo uče, pa jednom kad upamte šta ih čeka ako pokažu neposlušnost, ne ponavljaju grešku.

Ima malo biljaka čiji miris mačke ne vole, ali ih je u svakom slučaju dovoljno da se vlasnik upusti u “borbu” protiv nepozvanih posetilaca u bašti. Matičnjak, ruzmarin, lavanda, smilje i tamjan su biljke koje mačke zaobilaze u širokom luku. Njihov miris se veoma dopada ljudima, ali mačke ne mogu da podnesu, pa bi bilo najbolje zasaditi ih u velikom broju, čak i kao živu ogradu. Mačke beže od ovih biljaka, jer ako se uz njih maze i provlače, na njihovoj koži pojavljuju se ozlede. Vlasnik koji zasadi ove biljke gusto jednu uz drugu će onemogućiti mačke da se provlače između njih.

(Opširnije pročitajte u štampanom izdanju Zova)