Naslovna Životinje Felinologija BENGALSKE MAČKE SU, KAO I NJIHOVI AZIJSKI DIVLJI ROĐACI, INTELIGENTNE I AKTIVNE

BENGALSKE MAČKE SU, KAO I NJIHOVI AZIJSKI DIVLJI ROĐACI, INTELIGENTNE I AKTIVNE

2841
0
PODELI

 

Kućni leopardi vole igru

Bengalska mačka je hibridna rasa nastala ukrštanjem azijske leopard mačke i domaće mace. Na stvaranju rase radili su mnogi posvećeni i stručni odgajivači 70-ih i 80-ih godina, od kojih su najpoznatiji Bil Engler i Žan Sagden Mil. Njihov cilj bio je stvaranje mačke egzotičnog divljeg izgleda, ali temperamenta domaće mace. Naravno, potrajalo je izvesno vreme dok kroz pažljiv odabir ovaj cilj nije bio postignut. Prvo udruženje koje je priznalo bengalsku rasu je The International Cat Association, koje je bengalkama dalo eksperimentalni status 1983. a potpuno priznanje rase usledilo je 1991.

Na bengalskim mačkama prvo primetite lepotu njihove dlake. Presijava se zlatasto, a na dodir je izrazito svilena. Najpoznatija šara kod bengalki je tufnasta, sa takozvanim rozetama, otvorenim ili zatvorenim ovalnim poljima u tri tona. Okvir rozete je tamniji, dok je u sredini polje svetlijeg zlatnog tona te im daje izgled poput leoparda ili jaguara. Bengalke sa krupnim, jasno definisanim i pravilnim rozetama veoma su cenjene. Postoje i bengalke sa izuvijanim poljima koja podsećaju na mramor.

Spretne i pronicljive

Bengalke mogu biti u raznim bojama, a najpopularnije su braon i snežnobela, zatim se mogu naći u srebrnoj ili plavoj, dok su čokolada, ugljena (charcoal) i cimet (cinnamon) nove boje koje stiču sve veću popularnost. Snežna bengalska mačka postoji u varijantama Seal Lynx Point, Seal Mink i Seal Sepia. Seal Lynx Point bengalke imaju sijamsku mačku među svojim precima i uvek imaju plave oči.

Bengalske mačke su snažne, mišićave i prilično velike. Veličina prosečnog mužjaka je pet do sedam kilograma, a ženke teže četiri do do pet kilograma. Glava i uši su im mali u odnosu na telo, što su karakteristike divljeg pretka. Rep bengalaca je dug, snažan i na kraju se završava crnom flekom. Stomak treba da bude beličast sa tufnicama. Izrazito svetao stomak je poželjna odlika, jer je to nasleđe od azijske leopard mačke, predaka od koje su sve bengalke potekle.

Bengalke su jake i okretne i treba da budu vitke i mišićave. Zadnje noge su im duže od prednjih, što im daje povijena leđa kada su u stojećem položaju. Bengalske mace vešto koriste šape za hvatanje i držanje predmeta. Spretno otvaraju fioke i vrata, pale i gase svetla po kući, pritiskaju dugmiće i vade predmete iz kuhinjskih elemenata. Ukoliko bengalskoj mački bude dosadno, sama će osmisliti nove i neočekivane igrarije.

Bengalke su privržene i umiljate, ali često nemaju strpljenja da dugo budu u krilu vlasnika, jer su pune energije koju moraju negde da potroše. Hiperaktivne su i zbog toga umeju da budu pravi izazov za vlasnika. Prijateljski su raspoložene prema ljudima, ali duh divlje mačke uvek tinja u njima. Ništa ne promiče njihovom oku. Veoma lako uče, obožavaju da se igraju, naročito igre hvatanja i donošenja predmeta.

Drugar mališanima

Bengalskoj mački morate da posvetite dovoljno pažnje, jer traži komunikaciju i društvo, i insistira na vremenu koje ćete posvetiti samo njoj. Ona ispoljava mnoge karakteristike koje imaju psi, na primer u igri baci-donesi su podjednako dobre kao pojedini lovački psi. Lako se naviknu na povodac, te rado idu u šetnju sa svojim vlasnikom, a pojedine čak i plivaju, i uživaju u tome.

Bengalke su inteligentne i potrebno im je mnogo stimulansa i igračaka. Obožavaju da pričaju sa svojim vlasnicima i glasno će reagovati kad nešto žele ili im nešto nije po volji. Kad mjauču teško ih je ignorisati. Imaju širok dijapazon oglašavanja – od predenja i nežnog mjaukanja poput mačeta, preko odsečnog režanja, sve do veoma glasnog negodovanja ukoliko im se ne dopadaju hrana ili društvo.

Aktivna i dobro socijalizovana bengalka je dobar izbor za porodice sa decom. Igraće se rado i neumorno, naučiće trikove brzo i uživaće u društvu i igri sa decom. Dovoljno je pametna da se skloni od suviše male dece, ali obožava malo stariju decu koja su im sjajni partneri po energiji i radoznalosti. Bengalke ništa ih ne plaši, a pogotovo ne psi i rado će se sprijateljiti s njima.

Neko ko želi da nabavi bengalsku macu, svog budućeg ljubimca treba da je potraži kod odgovornog i stručnog odgajivača. Budući tufnasti ljubimac treba da bude dobro socijalizovan, uredno vakcinisan i da ima međunarodni rodovnik – pedigre.

Le PETit