Naslovna Izdvojeno
2630
0
PODELI

Kad pas stigne na ovaj svet, on je već genetski satkan i ima određene predispozicije. A kakav će postati, zavisi od toga ko će biti pored njega i kako će ga vaspitavati. Ljubav prema ljubimcu ne odražava se kroz besomučnu popustljivost vlasnika koji dozvoljava psu da radi šta hoće. Vaspitanje se zasniva na spoznaji čoveka da čuva životinju koja će za nekoliko meseci porasti i značajno promeniti ponašanje.

Pseća sreća imperativ je svakom vlasniku koji je spreman da uradi sve uza svog najboljeg četvoronožnog prjatelja. Nažalost, vlasnik može da se suoči sa posledicama svoje popustljivosti već posle nekoliko meseci, koliko je potrebno da pas prvi put pokaže neposlušnost ili određenu dozu tvrdoglavosti. “Nezahvalan” ljubimac postaje sve svojeglaviji ukoliko vlasnik “digne” ruke od njegovog prevaspitavanja, što neminovno vodi ka agresiji kod ljubimca. Još ako se vlasnik doseti da veže psa u najudaljenijem ćošku dvorišta, ta životinja će povrediti nekoga u bližoj ili daljoj budućnosti.

Pre nego što se primete bilo kakvi znaci pseće agresije, treba raditi na sprečavanju njenog pojavljivanja. Dobra socijalizacija, kontakt sa ljudima i životinjama, stalni nadzor, naročito kad se pas suočava sa nepoznatima ili sa decom, sprečiće u najvećem broju slučajeva pojavu ove neželjene osobine. Važno je imati svest o tome da postoje i razlike među rasama koje zahtevaju manje ili više strpljenja prilikom vaspitavanja.

(Opširnije pročitajte u štampanom izdanju Zova)

PODELI
Prethodni članak
Sledeći članakGospoda u sivom i crnom