Naslovna Životinje Felinologija
3354
0
PODELI

Vlasnici mačaka ponekad se suočavaju sa “aromatičnim” neprijatnostima koje im priređuju njihove kućne ljubimice mace. Opšte je poznato da mačke komuniciraju sa drugim mačkama i ostalim vrstama, među kojima je i čovek, tako što se oslanjaju na izuzetno osetljivo čulo mirisa.

Mačka ima nekoliko feromonskih žlezda pomoću kojih označava prostor u kome živi, predmete oko sebe, druge životinje i vlasnika, a to čini tako što ostavlja svoj miris. Način na koji to radi ogleda se u čestom trljanju glavom o stolice, krevet, zidove, vlasnika… Na glavi mačke, tačnije njenim obrazima i čelu, žlezde luče “mačji miris” koji joj omogućava da željene predmete, životinje ili osobu “obeleži” kao deo svoje teritorije. Ljudi često takvo ponašanje mačke karakterišu kao pokazivanje privrženosti, što na neki način i jeste.

I jastučići na šapama su jedan od izvora mirisa koji mačka luči prilikom grebanja, penjanja na nameštaj, čak i prilikom hodanja po tepihu. Ovi načini “parfemisanja” mačjim mirisom koji se luči iz prednjih delova tela smatraju se prijateljskim.

(Opširnije pročitajte u štampanom izdanju Zova)