Naslovna Ekologija KLIMA PRETI PLANETI

KLIMA PRETI PLANETI

3065
0
PODELI

 

ZAŠTO SU SVE UČESTALIJE EKSTREMNE NEPOGODE, POBUNA PRIRODE PROTIV NUKLEARNIH PROBA ILI SKRIVENI RAT VELIKIH SILA

Ekstremne nepogode skoro svakodnevno pogađaju brojne delove sveta. Smrtonosni uragani gaze središnji deo Amerike, razorni zemljotresi nezapamćene snage potresaju Meksiko. Oluje, poplave i požari širom planete. Dok neki odmahuju rukom i tvrde da je to posledica nesavesnog odnosa čoveka prema prirodi, teoretičari zavere veruju da je posredi meteorološki rat velikih sila.

– Zbog složenosti atmosfere i klimatskog sistema, niko do sad nije uspeo da upravlja klimom ni na koji način. Da jeste, imao bi moć da kontroliše vremenske prilike na celoj planeti. Na neke elemente vremena može se uticati u teoriji, ali ne i u stvarnosti – uveren je dr Vladimir Đurđević, docent na Institutu za meteorologiju Fizičkog fakulteta.

Uragani i zemljotesi

Međutim, posle vesti koju su objavili svetski mediji da je vođa Severne Koreje Kim Džong-un nedavno testirao nuklearno oružje, posle koga su južnokorejski mediji izvestili o jakom zemljotresu u blizini lokacije Pungje-ri, planeta strahuje od novog rata. Potres ili eksploziju potvrdili su i američki i kineski naučnici i zvaničnici. Pentagon i američka Vrhovna komanda najavili su “krizne protivmere”, pretpostavljajući da je Severna Koreja najverovatnije izvela nuklearni test.

– Nemojte nasedati na “gugl” ili “fejsbuk” senzacionalizam – upozorava nas Slobodan Žalica, koji je dugo godina bio meteorolog na opservatoriju (2.067 m) na Bjelašnici. – Svi strašni prirodni fenomeni, koje svedočimo ovih dana jesu, manje ili više prirodni. Uragana i zemljotresa je uvek bilo i biće ih.

Snaga onoga što mi nazivamo nevremenom stvarno je ogromna, a kontrola nad klimom se shvata kao moćno razorno oružje. Ujedinjene nacije su 1977. donele rezoluciju kojom se zabranjuje korišćenje klime kao sredstva za vođenje rata, a američki i ruski militaristi tvrde da i dalje poštuju taj embargo.

– Tačno je da se pokušava manipulisati sa snagama prirode, ali to samo u ograničenoj meri, uspeva. Stručnjaci iz američkog ministarstva odbrane, DARPA, pokušavaju da meteorološko vreme stave pod kontrolu i da ga koriste u vojne svrhe – kaže Žalica. – Njihov cilj je da ovo ostvare do 2025. godine. Međutim, to je još u eksperimentalnim fazama i lično verujem da će tako i ostati. Jer, “čovek snuje a Bog odlučuje” kaže narodna poslovica.

Teslino upozorenje

Teoretičari zavere, međutim, tvrde da su uragani, koji su i ovog puta doneli veliku nesreću, samo posledica “naučnih eksperimenata”, koji se nadovezuju na rad Nikole Tesle. U svom dnevniku, koji je slavni naučnik vodio svaki dan, zapisao je 1889. u Kolorado Springsu da su on i njegov asistent Cito morali da pobegnu iz laboratorije jer je počela da pada olujna kiša, a među aparatima su proradili kratki spojevi. I oni su jedva živu glavu spasli. Kasnije je probao i samo grejanje jonosfere uz pomoć ultravioletnih lampi, koje su se nalazile na kuli Vanderklif. Međutim, kada je shvatio da njegovi eksperimenti mogu dovesti do opasnih posledica, poput Tungulske katastrofe, odustao je od njih.

Doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov preplašio je mnoge kad je pre dve godine objavio tekst o “mega oružju Kremlja”. On tvrdi da se može napraviti gigantski cunami koji može da uništi priobalni deo SAD. Tekst je prvo objavljen u “Vojno-industrijskom kuriru” a potom su ga preneli mnogi listovi.

– Rusija je rasprostanjena na evroazijskom kontinentu i većina njenog stanovništva živi daleko od mora, zato joj ne prete nikakvi cunami. Na drugoj strani, više od 80 odsto stanovnika SAD živi u priobalnim rejonima, a u tim delovima je i glavna industrija ove zemlje – napisao je tada Sivkov.

Kontroverzni HARP

Već neko vreme traju nagađanja da HARP sistem izaziva strahovite klimatske promene, koje se dešavaju poslednjih godina. Reč je o jednom od najkontroverznijih projekata amaričke vlade da bi korišćenjem visokih frekvencija istraživali zemljinu jonosferu, ali od samog početka programa mistifikatori tvde da je “odgovoran za sva zla koja se dese na svetu”. Krivili su HARP za razorne uragane, ciunamije, zemljotrese. Naučnici su svakoga puta opovrgli bilo kakvu teoriju zavere.

– Priča o HARP sistemu nema osnova u realnosti, već je klasičan primer kako su mediji privukli one ljude koji vole da čuju ono što je u zoni sumraka – tvrdi Đurđević. – Taj projekat je zatvoren, zbog velikih troškova, a jedan od razloga je to što Amerikanci nisu dobili rezultate koje su očekivali, a koji nisu vezani ni za klimu, i vreme, već za komunikaciju na velikim udaljenostima i analizu viskih slojeva atmosfere.

Naučnici ekstremne pojave objašnjavaju činjenicom da temperatura na planeti raste, zbog veće koncentracije gasova, što izaziva efekat staklene bašte. Procesi uklanjanja ugljen dioksida iz atmosfere su mnogo spori. Danas je koncentracija CO2 za četrdeset posto veća, nego što je bila pre 150 godina. To je dovelo do porasta temperature za jedan stepen.

– Malo pomeranje u srednjim vrednostima, znači veliko u ekstremnim tačkama – objašnjava Vladimir Đurđević. – Porast temperature od jednog stepena, iako deluje mali, statistički gledano značajno uvećava ekstremne vrednosti. Kada je planeta prelazila iz ledenog u međuledeno doba temperatura se povećala za tri do četiri stepena. U prošlom veku toplotni talasi, koji je ovog leta zahvatilo Srbiju, dešavali su se jednom u nekoliko godina. Ovakvih toplotnih talasa je sve više i mnogo su duži. Ako se nastavi sa ovakvim emitovanjem ugljen dioksida, do kraja veka ćemo imati anomaliju globalne temperature za četiri ili pet stepeni.

Dragana Matović

Srbija ekstremna tačka

Situacija sa klimom je takva da u našoj zemlji treba očekivati češće pojave toplih talasa nego ranije.

– Najbrže promene dešavaju se na Arktiku, ali i Srbija, jugoistočna Evropa i Mediteran su među ekstremnim tačkama, gde će posledice globalnog zagrevanja biti najupečatljivije – kaže Đurđević. – Nalazimo se na specifičnom području, gde se ukrštaju tropske i severne vazdušne mase. Jedini način da se ublaže drastične posledice je da prestanu da se koriste fosilna goriva i da pređemo na obnovljive izvore energije. Nadam se da će sve velike sile, i pored najava američkog predsednika Donalda Trampa, poštovati Pariski sporazum. Posledice bi bile katastrofalne, ukoliko bi se odustalo od njega.

Milankovićevi proračuni

– Male promene u elementima Zemljine putanje, koja uslovljava njenu osunčanost mogu imati veoma veliki uticaj na klimu – objašnjava astrifuzičar Luka Petrović. – To je proračunao i pokazao jedan od nasih najvećih naučnika Milutin Milanković. On je objasnio pojavu ledenih doba na Zemlji računajući uticaj promena u elementima Zemljine putanje u dužem vremenu. Objasnio je kako priroda, tj. osunčanost Zemlje utiče na klimu. Sada smo u eri interglacijacija, odnosno u toplijem periodu, kaže Milankovićeva astronomska teorija.

Istrulile šume

Stručnjaci koji se bave meteorologijom i manipulacijama klimom istražuju sumnje koje su još odavno izneli Vijetnamci, a radi se o tome da su Amerikanci tokom rata u Vijetnamu u atmosferu puštali čestice oko kojih su se gomilali kišonosni oblaci, sve sa ciljem da bi otežali uslove ratovanja za Vijetnamsku gerilu. U Americi te tvrdnje pobijaju, ali i dan danas se Vijetnamci žale da su im, od preobilnih padavina koje su se dešavale kad im i nije bilo vreme, istrulele sve šume.

Rusija protiv Amerike?

Američki glumac Morgan Friman nedavno je izazvao pravu buru u javnosti izjavom da Rusija vodi rat protiv Amerike.Vešt pripovedač, mirnog i dubokog glasa, u propagandnom videu za Komitet za istragu protiv Rusije, objavljenom na kanalu “Si-Aj-Ar Admin, kaže: “Napali su nas. U ratu smo.” Na snimku se tvrdi da će se Moskva osvetiti SAD za raspad SSSR-a. Na račun slavnog glumca stiglo je pregršt kritika zbog propagande, pa mu tako zameraju da se “prodao za sitne pare”, a ima i onih koji govore da mu to “nije trebalo” i da je “osramotio svoju blistavu karijeru”.